”Vi talar svenska men tänker på franska”

2009-04-01 16:56:24

foto: Karin Wallmark
Mattias Bernhardsson, Kjell Pettersson, Kaan Özsan, Ingrid Eriksson, Lina Thörnblom, Göran Kärrman, Alex Fuentes, Elin Gauffin och Erik Sjöberg.

Stämningen var absolut på topp när den nya valsedeln ArbetarInitiativet lanserades på ett välbesökt stormöte den 28 mars i Tensta Träff, i Stockholm. När nu även ordförande­na i Gruvtolvan och Gruvfyran givit sitt stöd har ArbetarInitiativet stora möjligheter att knyta samman viktiga delar av den fackliga vänstern och sociala rörelser.
– Vi kommer att vägra låta gamla och barn betala för kapitalismens kris. Nu kommer stora förödande varsel i kommuner och landsting, men det har redan mötts av protester, så som massdemonstrationen i Örnsköldsvik och lärardemonstrationerna i Luleå. Vi vill vara en del i en rörelse som stoppar nedskärningarna, inledde ­Ingrid Eriksson, en av kandidaterna, som är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.

Kandidaten Agnes Callewaert, socialarbetare och medlem i Socialistis­ka Partiet, talade om en viktig inspira- tionskälla till ArbetarInitiativet, det Nya Antikapitalistiska Partiet (NPA) i Frankrike.
– NPA ropar ut ”Tout est à nous” – Allt tillhör oss! En viktig princip för NPA är att de avgränsar sig från socialdemokratin, vilket innebär att de inte gör som Vänsterpartiet här i Sverige, som går med på budgetdisciplin och nedskärningar. Olivier Besancenot, som kandiderar för NPA i EU-valet, är så populär att han kallats Sarkozys enda riktiga motståndare.
Därför var det ett extra lyft för lanseringskonferensen att höra Olivi­er Besancenots hälsningsmeddelande till ArbetarInitiativet:
”Vi hoppas intensivt att en starka­re samordning utvecklas mellan alla antikapitalistiska partier och grupperingar som växer fram i Europa idag. Partier och grupper som helt oberoende av institutioner och regeringsko­alitioner med socialdemokratin käm- par för arbetarnas Europa.”

En annan bejublad hälsning kom från gruvorna i norr. Harry Rantaky­rö, ordförande för Gruvtolvan i Kiru-na, och Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, hälsade:
– Det här är ett väldigt bra initiativ som vi ska stödja på alla sätt och vis. Vi behöver en organisation som kan väcka en slumrande arbetarrörelse. Folk behöver vakna, det här går inte längre.
Redan nu är det klart att Sixten Snell, en av talesmännen under gruvstrejken 2007, kommer att kandidera för ArbetarInitiativet. Andra kandida­ter är Roger Engwall, soparbetare i Stockholm och aktiv inför sopstrejken, Elisabeth Carlsén, talesperson för textilarbeterskorna som vann striden mot olagliga avskedanden i Bo­den, Per Johansson, f d facklig ord- förande för tunnelbaneförarna (sparkades av Connex), Maria Sundvall, läkare på Södertälje sjukhus och aktiv i Gemensam Välfärd och Ammar Khorshed, flyktingsaktivist från Mal­mö.

ArbetarInitiativet har även stöd bland fackligt aktiva bilarbetare. Kaan Özsan, varslad arbetare på IAC och som har organiserat flera bilarbetardemonstrationer, kandiderar och tala-de på lanseringsmötet.
– Klubbordförande Olle Ludwigs­son är toppkandidat för socialdemokraterna. Han har suttit och förhand- lat med ett företag som han själv äger aktier i, och senare varit med och godkänt AB Volvos aktieutdelning på 4 miljarder. Samtidigt som AB Volvo varslade ytterligare 600 personer! Vi bilarbetare i Göteborg och Arbetar-Initiativet kommer att protestera mot aktieutdelningen den 1 april ut­anför Volvos bolagsstämma i Lisebergshallen.
En annan kandidat för ArbetarIni-tiativet är Christer Lindsjö, ordförande i grupp 31/Volvo Verkstads- klubb Göteborg och medlem i Socia­listiska Partiet. Han skickade följande hälsning:
”Nästan 1 000 arbetare på vår fabrik i Tuve undertecknade en protest-lista mot de kommande aktieutdel- ningarna som vi lämnade över till Volvoledningen.
Vi uppmanar arbetare i hela landet att gå samman och protestera mot massavskedanden och guldregnet öv­er de rika.
Vi hoppas att Arbetar­Initiativet kan bidra till att arbetarna ute på våra arbetsplatser börjar aktivera sig kring dessa ödesfrågor”.
ArbetarInitiativet fick även hälsningsstöd från Volvo- och Saabarbetare i Köping, Linköping, Umeå och Eskilstuna.
ArbetarInitiativet kommer att dri­va en intensiv kampanj mot rasismen under valkampanjen. En huvudtalare på lanseringsmötet var även Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, uppmärksammad i media för sitt ståndaktiga motstånd mot nazister som utsatte honom för ett mordförsök den 22 mars. Dagen före valet, den 6 juni, ämnar Arbetar- Initiaitvet genomföra stora demonstrationer mot rasism och nazism.

Valsedeln kommer ArbetarInitiati­vet att hålla öppen för fler kandidater i tio dagar till.
Några av de planerade aktionerna blir utanför AB Volvos bolagstämma den 1 april, utanför Swedbanks bolagsstämma den 24 april, en riksomfattande protestdag utanför järnvägs- stationer runt om i landet mot avreg­leringen av persontrafiken på järnvägen den 29 april och i demonstra- tionstågen den 1 maj. Vidare uttalade sig ArbetarInitiativet för att ställa sig bakom kravet på Wanja Lundby Wedins avgång och att de förtroendevaldas löner och villkor ska likna med- lemmarnas.
ArbetarInitiativet har en bred plattform och kommer att agera i en rad frågor. Många talare på lanseringsmötet underströk behovet av ett nytt arbetarparti och att kampen inte kommer att ta slut den 7 juni utan fortsätter, bland annat med Septemberalliansens stora årliga protest vid riksdagens öppnande i september.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!