”Vi vägrar att betala deras kris”

2009-03-18 14:39:42
Avslöjandena om sjuka bonusregn och skyhöga direktörslöner i banker, storföre- tag och pensionsfonder får tillsammans med fortsatt gigantiska aktieutdelningar Sveriges arbetare, arbetslösa och fattiga pensionärer att se rött.

”Vi vägrar att betala de rikas kris” är en allt mer utbredd reaktion, i en tid där IF Metalls krisavtal har chockat arbetare i hela landet, arbetslösa kan tvingas gå från hus och hem och den så kallade bromsen slår till mot de börsbaserade pensionerna, så att pensionen minskas med 525 kronor i månaden för en pensionär som idag får ut 12 000 kronor.
Tanken på massiva protester ­håller nu på att slå rot.
– IF Metall har 450 000 medlemmar, varav 25 procent snart kan vara arbetslösa. Om man skulle engagera alla dessa skulle man kunna sy ihop något enormt och sätta stor press både på staten och arbetsgivare som fortfarande delar ut jättebonusar. Det är dem det ska utkrävas ansvar av. Ta bort bonusar och aktieutdelningar. Behåll personal och tänk långsiktigt, uppmanade Tomas Nilsson, ordförande i Gruvfyran i Malmberget, i Offensiv nr 841.
Efter att först ha uppträtt som tondöva har den senaste tiden ett an­tal pudlar gjorts, särskilt när det gäller ökade bonusar trots krisen.
Betyder detta att kapitalägare och företagsledningar har skruvat upp hörapparaterna? Dessvärre visar en närmare granskning att det som bäst handlar om en kvarts pudel, i syfte att kamouflera fortsatta bonusar, fantasi­löner och groteska aktieutdelningar.
Enligt TT gäller de senaste dagarnas utfästelser från börsjättar som Nordea, Ericsson och Volvo om ”frysta” direktörslöner mest den fasta delen av lönerna.
I klartext lika höga direktörslöner som under guldåren. Som ”uttryck för en sorts solidaritet” meddelar Nordea att fem toppchefer varit generösa nog att även avstå från en del av 2009 års bonus.

För Ericssonchefen Carl
-Henric Svanberg ser bonusen ut att krym­pa med 0,6 miljoner kronor, vilket knappast drabbar en fattig då han ifjol fick ut totalt 20,4 miljoner kronor. Enligt en enkät av Veckans Affärer kommer också en majoritet av börsbolagen att behålla sina avtalade ersättningar till cheferna.
Kritiken har varit svidande mot banker och pensionsfonder. I SEB:s fall har bankens vd Annika Falkengren och styrelsen med Marcus och Jacob Wallenberg i spetsen ertap­pats med rent bedrägeri, när de meddelade att ledningens bonus togs bort men mörkade att Falkengrens fasta lön höjdes från 7 till 9 miljoner kronor.

Finansminister Anders Borgs populistiska gloria flög av när det avslöjades att regeringen, trots kritiken av bankdirektörerna nu, så sent som i somras beslutade att öppna för krafti-ga bonushöjningar i AP-fonder och statliga bolag. Bonustaket för höga befattningshavare höjdes kraftigt från två till fyra månadslöner. S, V och MP har nu krävt att de nya reglerna rivs upp, men rör inte de redan vidlyftiga gamla reglerna.
I hycklarnas skara ingår även LO-ledningen, som inget gjort för att hin­dra guldregnet.
I AMF, som förvaltar 3,8 miljoner löntagares tjänstepensioner, får 84 chefer ut bonusar på sammanlagt 17 miljoner kronor. Nu meddelas det att de två högsta cheferna ska betala tillbaka sina bonustilldelningar, samt att bonussystemet ska begränsas.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har svårt att förklara både varför hon sagt ja till det kritiserade bonussystemet och varför det inte tas bort helt nu.
– Vi tycker inte det är någon bra lösning men nu finns de på marknaden. Flera bolag har de senaste dagar­na varit ute och sagt att de inte har några bonussystem men det är bolag som lagt ut förvaltningen på andra förvaltare. Och då behöver man ju in­get bonussystem, försvarar hon sig i LO-Tidningen och tillägger att ”vi kommer inte att driva på för att ha dem kvar”!
Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin, som redan i rollen som ”oppositionsledare” har skaffat sig en statsministerlön, kan bara hoppas på att själva slippa en granskning.
Media har hittills undvikit den miljardrullning som nu drar igång gen- om utdelningar till aktieägarna.

AB Volvo har dragit tillbaka en höjning av taket för de bonusar de ville ge till 250 höga chefer från 50 till 60 procent av den fasta lönen, trots att produktionen har rasat och 7 700 anställda har varslats om avsked. Kvar står att Volvos direktörer ändå får ut samma hutlösa bonusar och sjuka ”incitamentsprogram” som tidigare, utöver deras ordinarie löner i mångmiljonklassen. Volvochefen Leif Johansson uppges redan ha fått ut en bonus på 3-4 miljoner för 2008 utöver sin lön på 11,8 miljoner kronor.
Direkt häpnadsväckande är att AB Volvo som åren 2003 till 2007 delat ut 59,6 miljarder kronor till aktieägar­na i en ren bolagsplundring av ägarna, vilket är 2,6 miljarder mindre än bola­gets totala rekordvinster under sam­ma tid, tänker fortsatta med höga ak- tieutdelningar. Än så länge har inget gjorts för att stoppa ytterligare en hutlös aktieutdelning på 4,1 miljarder kronor på bolagsstämman den 1 april. Summan motsvarar 10 000 årslöner. Till saken hör att AB Volvo, som tvingas till miljöinvesteringar på 30 miljarder, har tagit ett lån från Europeiska investmentbanken på 4,4 miljarder. Det betyder att bolaget sätter sig i skuld hos EIB för att betala aktieutdelningar och direktörsbonusar.

Direkt sanslöst är att Olle Ludvigsson, som representerar IF Metall i lastbilsföretaget AB Volvos styrelse och även är den som förhandlat fram landets första lokala lönesänkningsavtal på Volvo Personvagnar, har godkänt aktieutdelningen. Vilka meriter för Ludvigssons andra plats på socialdemokraternas EU-lista!
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!