”Vi vägrar att flytta”

2007-11-28 14:30:41
– Det känns som att man har startat ett krig mot de fattiga i förorten, säger Nagat Abubaker, en förälder som outtröttligt kämpar mot en nedläggning av Dalhagsskolan i Husby och som samtidigt upprörs över den hotande folkfördrivningen av dagens hyresgäster.

Svenska Bostäders och Stockholms stads ”Järvalyftet” syftar till att riva och bygga om både hus och den yttre miljön i miljonprogrammets stadsdelar runt Järvafältet.
På projektets skisser går dagens stadsdelar knappt att känna igen.
Medan dagens reaktioner närmast gäller de planerade lyxrenoveringarna och rivningarna av hus och kanske hela kvarter, är Järvalyftet också späckat av andra märkliga idéer; som till exempel att riva dagens planskilda gångvägar för att ta ned gångtrafik och cykelbanor till bilvägarna.

”Integration?”

Med nya radhus där vissa av dagens hus rivs, lyxrenoverade flerfamiljshus och ”blandade boendeformer” vill Kristina Alvendal, som både är moderat integrationsborgarråd och ordförande i Svenska Bostäder, att invandrartäta låginkomsttagarområden som Husby, Akalla, Hjulsta, Tensta och Rinkeby ska ”integreras”.
Med det menar de att våra områden ska tas över av höginkomsttagare, som it-folket i Kista Science-företagen.
Självklart planeras inga motsvarande åtgärder för att öppna Östermalm eller Bromma för lågavlönade arbetarfamiljer.
Vart dagens lågavlönade arbetarfamiljer ska ta vägen, eller hur dessa ska reagera på en förnedrande vräkning i massiv skala, tycks man inte ha ägnat några tankar. Att påbörja detta utan några som helst samråd med vare sig de boende eller Hyresgästföreningen, sedvanliga utställningar och remisser är en demokratisk katastrof utan like.
I modellkvarteret Trondheimsgatan 36-42 i Husby, där Svenska Bostäders flyttvärdar redan knackar dörr inför en planerad ”permanent evakuering”, kommer hyrorna till dagens nyproduktionspriser att bli cirka 7 500 kronor för en tvåa och 9 500 kronor för en trea. Det är till och med högre än i ett reservat för välbärgade höginkomsttagare som Hammarby Sjöstad!

”Missar i samrådet”

Att detta fått husbyborna att se rött har nu, enligt Hyresgästföreningens ombudsmän, fått Svenska Bostäder att darra på manschetten och medge ”missar” i samrådet – men än så länge har man varken sagt detta offentligt eller avbrutit flyttvärdarnas dörrknackningar.
På ett packat planeringsmöte i Järvas Framtid (http://jarvasframtid.blogs.se) inför torsdagens demonstration till Svenska Bostäders områdeskontor i Husby ställdes därför kravet på att bostadsföretaget stoppar flyttvärdarna och inleder en helt annan sorts förutsättningslös diskussion om hur kvarteret och hela Järva ska upprustas på hyresgästernas villkor.

Stoppa folkfördrivningen

Torsdagens demonstration syftar till att stoppa den fasansfulla folkfördrivning som likt vågen på fotbollsläktarna kommer att svepa runt hela Järvaområdet de närmaste åren.
”Vi begär att den planerade ombyggnationen, med rivning av flerfamiljshus till förmån för radhus och lyxrenovering av övriga hus, omedelbart stoppas och att inga liknande projekt dras igång förrän ett anständigt rådrum getts för en bred demokratisk diskussion om både helheten och viktiga detaljer i det planerade Järvalyftet”.
”Vi vägrar att flytta”, säger Järvas Framtid.
– Vi lovar att förhandla på de boendes villkor, försäkrade Hyresgästombudsmannen Jan Hanspers på nätverkets planeringsmöte.
Ytterst gäller denna kamp också överlevnaden för hyresrätten, som idag missgynnas med 2 000 kronor per månad jämfört med en bostadsrätt eller villa till samma standard och storlek.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!