”Vi vägrar hyreshöjning”

2015-10-07 11:38:07

foto: Robert Bielecki
Det är upp till gräsrötterna att driva kamp mot höjda hyror i Jordbro.

Ett 30-tal hyresgäster från Sandstensvägen och Blockstensvägen i Jordbro i Haninge deltog på mötet den 29 september med kampanjen Rusta upp Jordbro. Syftet med mötet var att följa upp de löften som den nya fastighetsägaren D. Carnegie & Co samt nya förvaltaren Graflunds gjorde innan de tog över i somras. Mötet antog också enhälligt ett starkt uttalande mot Graflunds krav på hyreshöjningar.

I våras pressades slumvärden Patrizia till att sälja de misskötta fastigheterna till ett kraftigt underpris. Detta efter månader av kampanj där Rusta upp Jordbro lyckades samla hyresgästerna bakom kravet på tvångsförvaltning. 

Den nya ägaren Carnegie & Co lovade att tredubbla budgeten för underhåll och den nya förvaltaren Graflunds lovade på ett stormöte med Rusta upp Jordbro i maj att hyresgäster ska få mögel och vattenskador sanerade med stambyte av de gamla rören utan hyreshöjning.

Upprustningen skulle inledas efter sommaren. Graflunds hade tackat nej till att delta på mötet för att följa upp löftena, men hade försett Rusta upp Jordbro med en grov redogörelse av vilken upprustning som hade inletts och som planeras. Mycket av detta kunde kollas upp under mötet. En hel del har förbättrats, som att mindre fel som felanmäls åtgärdas snabbt, men större grejer som vattenskador hade åtminstone två på mötet inte fått några löften angående åtgärder om.

De två hyresgästernas detaljer antecknades och har nu lämnats över till Graflunds tillsammans med en påminnelse om att de under stormötet i maj sa att de skulle ta över samtliga oåtgärdade felanmälningar från Newsec.

Flera av Graflunds åtgärder har också visat sig vara väldigt minimala, att de enbart har utförts på ett fåtal platser. Det återstår alltså mycket. Trots det står det ändå klart att de har ägt rum stora förbättringar sedan Graflunds tog över.

Mötet diskuterade vilka saker som ännu inte hade åtgärdats och vad som borde prioriteras:

  • Alla tidigare felanmälningar till Newsec som fortfarande inte är åtgärdade.
  • Mögel- och vattenskador samt stambyte av alla gamla rör.
  • Lägenheter med drag, utan värme och utan ordentligt varmvatten.
  • Tvättstugor som saknar digitalt bokningssystem och städutrustning samt ofta har ickefungerande tvättmaskiner (Blockstensvägen 90 nämndes).
  • Belysning i trapporna.

Mötet diskuterade också den nu pågående hyresförhandlingen mellan Graflunds och Hyresgästföreningen, där Graflunds verkar kräva en generell hyreshöjning. Budskapet från Rusta upp Jordbro är tydligt, som efter förslag av Mattias Bernhardsson samt tillägg efter diskussion på mötet antog ett enhälligt uttalande:
”Det är helt oacceptabelt om Graflunds ämnar finansiera underhåll och renoveringar genom en generell hyreshöjning. Vi hyresgäster har nämligen gått med på hyreshöjningar år efter år med löften om upprustning och bättre service, utan att ha fått det. Det innebär att dagens hyresnivåer – som är mycket högre än motsvarande slumliknande standard i jämförbara områden – redan innefattar de medel som ska gå till upprustningen. Samtliga fastighetsägare har gjort stora vinster på de rekordlåga räntorna. Det är också tack vare vår kampanj Rusta upp Jordbro som den nya ägaren kunde köpa loss fastigheterna till ett kraftigt underpris – lägre än vad Patrizia själv köpte dem för 2008. Vi accepterar inte någon som helst hyreshöjning. Vi har redan betalat för upprustningen. Vi tänker inte betala en gång till”.

På det bomöte som Graflunds tillsammans med Hyresgästföreningen (Hgf) kallade till den 5 oktober gavs dock inga besked om någon sänkt hyra – snarare tvärtom. Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna och Rusta upp Jordbro ställde Graflunds och Hgf mot väggen:
– I många år har vi som bor här fått betala höjd hyra utan att få något för det. Upprustningen har uteblivit och servicen likaså. Vi har redan betalat för upprustningen, och därför är allt annat än ett nollavtal en skandal. Hur ställer sig Graflunds till detta? Och kommer Hyresgästföreningen att driva kravet för ett nollavtal, som Hyresgästföreningen centralt har uttalat att de ska?

Ulf Nilsson, D. Carnegie & Co och Graflunds vd, svarade att de inte kan svara för det som har varit, men att alla boende kommer att märka av en upprustning till årsskiftet och att en eventuell höjd hyra kommer med förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Tomas Lundström, vice ordförande för Hgf i Haninge, hävdade å sin sida att det inte ”är deras sak” att driva, att det är en ”komplicerad fråga” och att ”ni istället borde vända er till politikerna”. Men det är ju Hyresgästföreningen som förhandlar om eventuella hyreshöjningar!

Deras svar visar på att Rusta upp Jordbro fortfarande behövs som en drivande kraft för att sätta press på såväl det tafatta Hyresgästföreningen som det vinsthungriga D. Carnegie och Graflunds. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!