”Vi vill inte vara jumbo i löneligan”

2007-04-18 13:58:35
Hotell och Restaurangfacket har tröttnat på att ha vad kommunikationschefen Daniel Färm kallar ”en föga hedrande jumboplats i löneligan”.

– Vi har fått nog, säger han till Offensiv inför det bud från arbetsgivarna i Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) som väntades på tisdagen.
Minst 1 000 kronor till alla, en lägstalön på 16 100 och lättare att få fasta heltidsjobb är därför de viktigaste av cirka 40 avtalskrav.
”Framtidsbranschen som glömde sina anställda” heter en färsk rapport från facket. Trots att vinstmarginalerna har ökat med 55 procent ligger snittlönen så lågt som på 16 900 kronor i månaden för restaurangbiträden, servitriser, städerskor, kockar och receptionister, den lägsta på hela arbetsmarknaden. Det är bara 85 procent av LO:s snittlön.
Att de hotell- och restauranganställda på tio år har förlorat 1 029 kronor till övriga arbetaryrken beror inte minst på att andelen tillfälligt anställda sedan 1991 har ökat från 12 till 30 procent. Den genomsnittliga arbetstiden är bara 54 procent av en heltid.
– Många tvingas söka socialbidrag eller ta 2, 3, 4 jobb. Det här är en ovälkommen amerikanisering, som gör att vi nu lyfter frågan om fler fasta heltidsjobb tydligare än någonsin tidigare, säger Daniel Färm.
Vd för arbetsgivarna är Mats Hulth, före detta socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.
Betyder detta att era arbetsgivare agerar annorlunda än Almegachefen Jonas Milton, som försökte stoppa Handels avtal i Svenskt Näringsliv?
– Både ja och nej. Vi har haft ett bra samarbetsklimat i branschfrågor, men i avtalsrörelsen har det inte hänt så mycket. Vi kräver att de seriöst ska ta sig an de alldeles för låga lönerna och otrygga jobben.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!