Vilda nedskärningar i Eurokrisens spår

2010-05-12 15:41:13
7 500 miljarder kronor i dramatiska nödlån från EU, Europeiska Centralbanken och IMF krävdes natten mot måndag för att få ett tillfälligt stopp på finansmarknadernas panik inför de skenande statsskulderna i Grekland, Portugal, Spanien, liksom i hela euroområdet. Det är mer än USA:s stödpaket efter den första bankkrisen.

Därmed flyttas fokus till de gigantiska nedskärningar som nu krävs av EU i alla euroländer och de sociala massprotester som därmed kan sprida sig över först och främst södra Europa i spåren på förra veckans grekiska generalstrejk.

Först ut i nya massprotester lär återigen de grekiska arbetarna bli sedan den grekiska Pasokregeringen där presenterat vad den kallar för ”en trippelchock mot pensionerna”.

”Vilda nedskärningar” skrev en tidning som stödjer regeringen, medan kommunistpartiet KKE manade till nya protester efter de senaste dagarnas demonstrationer, som är de största sedan militärjuntans fall 1974.
De grekiska marxisterna inom CWI manar till en 48 timmars generalstrejk med ockupationer av arbetsplatser och skolor för krav på att sluta betala statsskulden och förstatliga bankerna, samtidigt som CWI föreslår alleuropeiska massprotester – med början i Grekland, Portugal, Spanien och Irland.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!