Vinstrekord och ny bonusfest

2010-11-03 12:38:23
Vinsterna för de svenska storbankerna ökar och de största bolagen på Stockholmsbörsen växer. Totalt under 2010 väntas vinsterna för 29 storbolag före skatt bli närmare 300 miljarder kronor.

Storföretagen har gjort enorma vinster. Mellan januari och september i år steg vinsterna med över 140 procent.
De stora vinsterna bäddar för stora bonusar. Ett exempel är verkstadskoncernen Sandviks vd Lars Pettersson, som har en fast grundlön på 7,2 miljoner kronor. Hans ”variabla lön” kan som mest ge ho­nom 75 procent av grundlönen, 5,4 miljoner kronor. År 2009 blev Petterssons bonus ”bara” 22,5 procent, eller 1,625 miljoner kronor (Dagens Industri den 29 oktober).
Direktörerna för de svenska storbankerna kan även i år fira – tillsammans har uppskattningsvis nära fyra miljarder kronor reserverats i bonusar enbart för årets första tre kvartal.
Om vinsttillväxten fortsätter och om även det fjärde kvartalet blir starkt kommer summan med störs­ta sannolikhet att överstiga fem miljarder kronor.
Nordea har exempelvis varje kvartal avsatt 650 miljoner kronor i bonusar.
Med utgångspunkt från förra år­ets personalkostnader blir SEB:s avsättningar (bonusar) för de första nio månaderna ungefär 1,5 miljarder kronor, rapporterade Dagens Nyheter den 28 oktober.

Det krävs gemensam kamp för att bankernas miljardutdelning och storföretagens vinster ska gå till en upprustning av välfärden istället för rakt ner i fickorna på de redan rika.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!