Visitationszoner – ingen lösning

2017-09-14 21:16:36
Det politiska etablissemanget tävlar om att överta det mesta av Danmarks hårda politik mot flyktingar, tiggare och utsatta områden. Medan Moderaterna i en desperat jakt på de väljare som har flyktat till SD föreslår att Vellinges nya och danskinspirerade tiggeriförbud ska införas i hela landet, tycks Morgan Johansson (S) nu vilja profilera sig som en ny och hårdför inrikes- och justitieminister genom att överväga visitationszoner i utsatta stadsdelar.

Morgan Johansson motiverar sitt intresse för ”danska” visitationszoner med behoven att begränsa tillgången till vapen på allmän plats. Om det även handlar om att effektivisera jakten på papperslösa flyktingar sägs inte rent ut, men det skulle mycket väl kunna vara ett dolt motiv.

Nu lockas han hur som helst av exempel från Köpenhamn, där polisen i vissa stadsdelar har kunnat visitera vem som helst utan att det behöver finnas någon skälig misstanke om brott.
– Det ska naturligtvis alltid vägas mot integritetsaspekterna, men som jag förstår det har det haft effekt i Danmark och jag ska med intresse se vilka utvärderingar som finns, säger han till SVT Nyheter.
Att det bara under de senaste sex månaderna har ägt rum 178 skjutningar i Sverige som har tagit 25 liv och skadat 73 personer är givetvis oerhört allvarligt. I förhållande till folkmängden sker fyra till fem gånger så många dödsskjutningar i Sverige som i Norge och Tyskland. Störst är problemen i storstäderna.
Enligt kriminologen Joakim Skurup ligger Sverige i nivå med södra Italien, som sedan länge är svårt maffia­infekterat. Det grova våldet har på några få år rört sig neråt i åldrarna och flyttats från mc-gäng till gängkriminalitet i storstädernas förorter.

Att stoppa den tillförsel av vapen och droger som ger bränsle åt de kriminella gängkrigen är viktigt. Men erfarenheterna av de upprörda protesterna mot de så kallade Reva-kontrollerna, då polisen för ett par år sedan genomförde visitationer i tunnelbanan, visar tydligt vilka reaktionerna skulle bli. ”Visitationszoner är inte bara ett sätt att rasprofilera, men också ett sätt att öka spänningarna mellan civilsamhället och polisen, en myndighet som redan har lågt förtroende i landets socioekonomiskt utsatta områden”, varnar också organisationen Förorten mot våld på sin facebooksida.
Morgan Johanssons idé är direkt kontraproduktiv. Polisen ska så klart visitera på basis av skälig misstanke, allt annat kan bara förvärra. Den måste också visa en bättre förmåga att lösa brott. Varför inte börja med att ge de unga afghaner och andra flyktingar som bjudits hit med öppna armar uppehållstillstånd, så frigörs polisresurser även där?

Stockholm och andra storstäder har idag en enorm brist på till exempel riktiga vård- och byggjobb. Varför inte som Norra Järva Stadsdelsråd argumenterar börja i en helt annan ända med att satsa på jobb- och utbildningszoner istället och inse att gängkrigen har sina sociala rötter i landets skriande och växande klassklyftor? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!