Visteonarbetarna i Belfast: ”Jobben måste bli kvar!”

2009-04-15 18:57:57
Arbetarna på Visteon/Ford i Belfast samt Basildon och Enfield i England har gått i bräschen när det gäller kampen för jobben. När arbetarna i Belfast för två veckor se­dan fick beskedet att jobben skulle försvinna beslöt de att ockupera fabriken.

Två veckor har gått sedan ockupationen inleddes och kampviljan är högre än någonsin.
Arbetarnas bestämda agerande har fått stort stöd från Belfasts invånare. Människor har kommit till fabri-ken med mat och ekonomiska bidrag för att visa sitt stöd. Detta har i sin tur stärkt stridsviljan.
Efter ett domstolsbeslut avbröt arbetarna vid Basildon och Enfield sin ockupation, men man fortsätter att ha aktiviteter utanför grindarna och blockerar därmed varje försök att flytta maskiner och andra inventarier.

Kampen har redan gett resultat. Företaget har åtminstone tvingats till förhandlingsbordet. Förhandlingarna med representanter från fabriken i Belfast ska inledas på onsdag den 15 april.
Allt pekar emellertid mot att den första förhandlingsomgången in­te leder till en lösning som arbetarna kan acceptera.

Visteon tillhörde tidigare Ford, men knoppades av år 2000. När så skedde gav Ford ett skriftligt löfte om att Visteons anställda skulle garanteras samma löne- och pensionsvillkor och avgångsvederlag som de anställda inom Fordkoncernen.
Ockupationen var ett medel för att påminna Fordledningen om detta löfte. Efter två veckors ockupation har striden emellertid kommit att gäl­la mycket mer – det handlar om jobben och att fabriken ska vara kvar.

– Vi vill att fabriken ska fortsätta sin produktion. Vi vill ha våra jobb kvar, säger Brian Burns, en ­fackligt förtroendevald på fabriken.
Vad det nu gäller är att få facken på Ford i Degenham och Bridgend att organisera en blockad mot de produkter som tas in för att ersätta bil-delar från Visteon i Belfast, Basildon och Degenham.
Om fackledningen vägrar måste Visteonarbetarna själva försöka vinna över Fordarbetarna för en blockad.

Peter Hadden
Socialist Party (CWI), Belfast

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!