Vita husets trognaste lakej

2013-09-16 11:42:56
”Säpo och Gestapo – det verkar inte klokt  
Men även här så fanns det många som ville rena lite blod
Sen la dom sej och tryckte tills vinden hann vända sej
Och nu handlar det om IB och om stora CIA
Ja tiden förändras, men mönstren går igen
Ja tiderna ändras, men mönstret känns igen”

Så sjöng Björn Afzelius i ”Tiden Förändras” från 1974.
Idag talar vi om FRA och NSA. Tekniken är ny men mönstren går igen. 
– Det globala övervakningssystemet, om det inte stoppas, sprider sig med hjälp av, inte bara mitt land Stor-britannien, utan också med det väldigt aktiva och samarbetsvilliga deltagandet av en andra medlemsstat, Sverige. Det sa den brittiska journalisten Duncan Campbell i en utfrågning i ett utskott i EU-parlamentet för drygt en vecka sedan. 
Han vittnade också om att Sverige [FRA] är med i en spionallians tillsammans med USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. 
Under den luddiga rubriken ”Tekniskt samarbete” har FRA (Försvarets Radioanstalt) möjlighet att fritt lämna ut obegränsad mängd insamlad data till andra underrättelsetjänster, avslöjade Dagens Nyheter under den gångna helgen. Och det är med regeringens godkännande som FRA blivit en integrerad del i det globala Storebrorsamhälle som massövervakningen varslar om. 
Två dagar efter detta avslöjande meddelar Socialdemokraterna att man inte ämnar riva upp FRA-lagen. Tiden förändras, men (S)veken går igen. 
Som tack för att den svenska regeringen är bäst i klassen när det gäller stöd till USA:s övervaknings- och krigspolitik kom Barack Obama till Stockholm 4-5 september. 
För att ytterligare visa sin underdånighet hade regeringen även sett till att Obama fick hålla krigsmöte – kamoflerat som en middag – med övriga nordiska stats- och regeringschefer. Innan ens välkomstdrinken var urdrucken hade den danska ”vänster”regeringen representerad av statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gett sitt stöd till USA-krig mot Syrien.
Även den svenska regeringen slår nu på krigstrumman. I måndags sa vice statsminister tillika utbildningsminister Jan Björklund, att Sverige är beredd på en krigsinsats mot Syrien oavsett vad FN säger. Björklunds uttalande var som ett tack för senast till Obama.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!