Zahid Baloch måste få stanna

2018-05-09 10:27:58


Zahid Baloch.

Zahid Baloch framtid rör sig mot ett avgörande. Efter att ha fått avslag till en ny resning av norska migrationsverket har Rättvisepartiet Socialisterna med hjälp av norska asylorganisationen NOAS tagit Zahids fall till migrationsdomstol. Två nya advokater har anlitats från ett av Norges främsta advokatkontor.

Under måndag och tisdag (den 7-8 maj) pågick migrationsrätten i Oslo Tingshus. Zahid Baloch berättade gripande om sina upplevelser i Pakistans tortyrceller: elchocker, tortyr, sexuellt våld och hur detta än idag har gett såväl fysiska som psykiska men.
Statens åklagare ifrågasatte trovärdigheten i Zahids berättelse då dessa inte hade kommit fram i den första intervjun i Norge, utan först i Sverige.
Zahid kunde plågsamt berätta om de kulturella skillnaderna i synen på vad en kan berätta om när en har utsatts för våldtäkter och sexuellt våld, om skammen och svårigheten i att bearbeta det som han utsattes för. Det krävdes flera år av psykologiskt stöd samt insikten om att en annan förståelse fanns här om synen på de som har utsatts för övergrepp.
Zahids berättelse om tortyr styrks också av medicinska rapporter om hans hälsotillstånd. Zahids vittnesmål bekräftas även av de rapporter som har lämnats från Röda Korsets psykolog som har träffat Zahid varje vecka under två års tid. 

Kristofer Lundberg var kallad som vittne för att beskriva situationen i Baluchistan och Pakistan utifrån sina erfarenheter som journalist som har följt utvecklingen och har kontakter med aktivister i baluch-­diasporan.
Han fick också berätta om Zahid Baloch politiska aktiviteter i Sverige, hur han efter ett års tid blev vald som ordförande i Rättvisepartiet Socialisternas lokala partiförening samt hans tal på demonstrationer och konferenser.
Ett fokus lades också på de två tal som Kristofer Lundberg höll i FN om försvunna politiska aktivister från Baluchistan, där Zahids vittnesmål har fått utrymme. Zahid hade själv inbjudits till att tala i FN som tortyroffer, men nekades utresetillstånd då han var asylsökande. Därför lyftes hans situation av andra.
Vid Kristofers andra besök i FN i Genève nämndes också Zahid i anslutning till CPEK, den kinesisk-pakistanska ekonomiska korridoren.  


Zahid kommer från
Gwadr som nu är en nyckelplats för CPEK och ett militariserat område där människor drivs bort i en process av kolonialisering som följer på Kinas och Pakistans exploatering.
Kristofer gav exempel på hur politiska aktivister förföljs, kidnappas och mördas i Baluchistan. 
Åklagaren har pekat på att Zahid skulle kunna återvända till Pakistan, men leva i Karachi och Sindhprovinsen.
Kristofer konstaterade att Zahids morbröder och kusiner dödades i just Karachi, men också att socialister så sent som i år har attackerats och arresterats i Karachi och Sindh.
Zahid Baloch har fått stöd och protestuttalanden från fackliga organisationer och politiska partier av betydande storlek internationellt som också har lovat att resa protester tillsammans med CWI:s sektioner om Zahid Ba­loch utvisas.  

Det beslut som den norska Migrationsdomstolen kommer att fatta kan bli en fråga om liv och död för Zahid Baloch.
CWI i Norge, Rättvisepartiet Socialisterna och CWI:s övriga sektioner kommer att följa beslutet och efterspelet och hålla svenska och norska myndigheter ansvariga om Zahids liv skulle utsättas för fara med anledning av en utvisning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!