Zarah måste få stanna!

2010-04-07 16:44:05
Zarah Tehrani kämpar vidare för att få stanna i Sverige. Sina första två år hade hon uppehållstillstånd och fast jobb, sedan drog Migrationsverket tillbaka det och ville utvisa Zarah till Iran. Detta trots att hon är regimmotståndare och kvinnoaktivist.

I augusti i fjol skrev Offensiv om Zarah Tehrani från Iran, som hotas av utvisning sedan Migrationsverket dragit tillbaka hennes uppehållstillstånd efter skilsmässan med maken. Hon hade då bott och arbetat i Sverige i två år och hade fast anställning. Hade Zarah då varit asylsökande ha­de hennes fasta anställning varit tillräckligt för att få uppehållstillstånd. Istället fick hon beskedet att hon måste lämna landet.

Det var exmaken som ansökte om skilsmässan i Sverige, men i Iran vä­grar han att skilja sig. Han har fortsatt att jaga Zarah och har varit i kontakt med både Migrationsverket och Skatteverket. ”Jag lovar dig att du inte kommer att kunna leva ett normalt liv, jag ska förstöra livet för er alla”, har han sagt. Även exmakens bror har ringt från Frankrike och hotat Zarah. Att åka tillbaka till Iran är inget alternativ för Zarah. Där hotas hon både av att vara fast i ett äktenskap med exmaken och av att fängslas av staten. Hon är regim­kritiker och har demonstrerat utanför den iranska ambassaden i Stock- holm, både på valdagen i fjol och den 11 februari i år.
– Zarah försöker att vara en del av det iranska folkets röst. Vi skickar pengar till aktiva och demonstrerar, men för Migrationsverket gäller inte sådana saker, berättar hennes syster Zokreh.
Från det att Zarah förlorade sitt uppehållstillstånd i maj 2009 till i fe­bruari i år levde hon gömd.
– Hon hade inget bidrag och var också rädd. Hon kände sig väldigt o­trygg, berättar Zokreh.
I Kvinnors Nätverk där hon är aktiv, kunde hon emellertid träffa kvinnor i liknande situationer. Det var också en person i Kvinnors Nätverk som hittade den lagparagraf som gjorde att hon kunde söka asyl på nytt.
Nu väntar Zarah återigen på att Migrationsverket ska fatta beslut om hennes liv.

Någon som också drabbats av Migrationsverkets tidigare negativa beslut är Staffan, som vill ha kvar Zarah som sin personliga assistent.
– Hon är en sådan bra hjälp för mig och vi har kommit varandra så nära, berättar Staffan och tillägger glatt att han också hjälper henne med språket.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv kräver att Zarah Tehrani får stanna!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!