1 maj: ”Kamp för nytt arbetarparti”

2006-08-11 17:21:54
STOCKHOLM Vänsterpartiets tåg var mindra än vanligt – trots innevarande valår. Rättvisepartiet Socialisternas och Elevkampanjens del var däremot något större än tidigare: omkring 200 personer slöt upp och skrek talkörer riktade mot Göran Perssons miljonstölder, sexism, svensk flyktingpolitik och så klart: för arbetarkamp.
Ulrika Waaranperä

LULEÅ ”Det behövs ett nytt arbetarparti som står på folks sida, som konsekvent säger nej till nedskärningar och försämringar”, det sade Jonas Brännberg (RS) i sitt 1 maj-tal i Luleå.
Demonstrationen lockade ett 40-tal och anordnades av Rättvisepartiet Socialisterna, IAKPH och flyktingar från förläggningen i Harads. ”Storföretag och banker måste förstatligas under arbetarnas demokratiska kontroll och styre”, sade Karin Wallmark från RS.
Thom Nilsson

UMEÅ Enad Vänsters första maj-tåg samlade runt 400 personer från olika organisationer, vilket var fler än både s och v. I Rättvisepartiet Socialisternas sektion gick ett 50-tal.
Ingrid Eriksson, kommunfullmäktigeledamot för RS i Umeå, talade om behovet av en satsning på höjda löner för lågavlönade. Hon berättade att vi lämnat 6 700 namn till Kommunal i Västerbotten för att sätta press på dem att börja kämpa för rejäla lönelyft i nästa års avtalsrörelse.
Davis Kaza

GÖTEBORG Första maj började med att de frivilliga som deltog i Spanska revolutionen för 70 år sedan hedrades på Masthuggstorget. Där sålde kamraterna slut på Offensivs Spanien-special direkt.
På Järntorget samlades sedan i vanlig ordning Göteborgs vänster med tält och bokbord. Bland talarna fanns Patrik Hooghwinkel från Rättvisepartiet Socialisterna.
– Ingen kan på allvar påstå att det saknas resurser och möjligheter att ge alla människor ett drägligt liv. Problemet är att samhällets tillgångar kontrolleras av ett fåtal superrika. Den ordningen måste avskaffas. En annan värld är möjlig – en socialistisk värld är nödvändig, sa Patrik.
Totalt demonstrerade 7-8 000 i Göteborgs olika tåg.
Mikael Bernardini