Återinför asylrätten

2006-09-12 22:17:50
I fredags genomförde flyktingar från Kongo-Kinshasa en protest vid Migrationsverkets kontor i Solna.
Detta med anledning av att allt fler flyktingar har fått avslag på sina ansökningar. Dagarna innan protesten hade Mulenga Nyunyi fått avslag, med motiveringen att han varit för kort tid i Sverige.

”Världens värsta humanitära kris pågår i Kongo-Kinshasa”, sa Jan Egeland, FN:s chef för katastrofbistånd, i mars förra året.
Sedan dess har läget egentligen inte förändrats. Under endast tre dagar i augusti dödades 31 människor i det våld som skakade huvudstaden Kinshasa. Även diplomatkvarteren drabbades för ett ögonblick av det dagliga våldet: “Bland annat öppnade okända män eld utanför Sveriges ambassad, och en stor grupp ambassadörer fick räddas av EU:s övervakningsstyrka Eufor” (Svenska Dagbladet 21 augusti).
Fortfarande dör 1 200 människor varje dag till följd av våld, sjukdomar och svält. ”Män i uniform, regeringssoldater eller från olika miliser, attackerar och terroriserar fortfarande civila … Varje månad våldtas tusentals kvinnor i norra och södra Kivu, Katanga, Ituri och andra delar av Kongo”, sade Egeland efter sitt senaste besök i Kongo i förra veckan.
Fem miljoner barn mellan 6 och 11 år i Kongo-Kinshasa har ingen skola att gå till och mer än sex miljoner unga i åldern 12-17 år har aldrig fått någon utbildning.

”Humanitär kris”

”Vad vi upplever är en humanitär kris. Det handlar om människor som förlorat allt”, rapporterade Läkare utan gränser 24 augusti i en rapport om Katanga (mineralrik provins i Kongo-Kinshasa).
Den svenska regeringen och Migrationsverket blundar för sanningen. Det finns klara politiska skäl till detta. Regeringen i Sverige, liksom andra kapitalistiska regeringar i Väst, vill påskina att deras ”ingripande” stabiliserat läget i Kongo-Kinshasa.
Detta samtidigt som FN inte ens fått en bråkdel av de pengar man begärt för insatser i Kongo-Kinshasa.
Enligt Migrationsverkets Johan Rahm ska man på nytt undersöka läget i Kongo-Kinshasa, i oktober. Trots det fortsätter Migrationsverket att besluta om avslag.
För att ytterligare skapa uppmärksamhet kring de skandalösa beslut som Migrationsverket fattat överlämnade flyktingar från Kongo-Kinshasa ett brev till statsminister Göran Persson när han talade i Farsta centrum i söndags. Brevet avslutades med: ”Läget i Kongo-Kinshasa kan fortfarande beskrivas som den värsta mänskliga katastrofen i världen. Fem miljoner har dödats sedan 1996.
De nyligen genomförda valen, efter 40 år av diktatur, betyder inte att Kongo-Kinshasa är en demokrati och ett land där människor lever i fred och säkerhet. Arvet efter diktaturen – våld och brutalt förtryck – finns ännu kvar.
• Låt flyktingarna från Kongo-Kinshasa stanna
• Inga utvisningar
• Försvara rätten till asyl”.
Per Olsson