Kairo 678 – politisk, skolande och målande

2012-03-14 11:00:02




FILMKairo 678
RegiMohamed Diab
I rollernaBoshra, Nahed El Sebaï, Nelly Karim m fl
Filmen Kairo 678 släpptes i december 2010. Filmen ökar medvetenheten om att kvinnor har spelat en avgörande roll i revolutionerna, bland annat i Egypten.

Kairo 678 är inte en vanlig film. När filmen började spelas i filmsalongen i Göteborg var det tydligt att många män uppfattade den som kontroversiell. Diskussioner bland egyptiska män efter­åt var blandad av olika åsikter, och de diskussionerna var också nödvändiga.
Det som var mest talande var  dels att ingen kvinna gick iväg under den verklighetsbaserade filmen, och dels hur filmen uppskattades av kvinnorna. Detta speglar hur den faktiska situationen är i Egypten för kvinnor.
Filmen handlar framförallt om tre kvinnor från helt olika samhällsklasser. Den viktigaste ­rollen handlar om arbetarkvinnan Fayz vars familj lever under en stark ekonomisk press, där barnens skolavgift inte kan betalas i tid. Hon är kommunalanställd och tvingas åka kollektivtrafik där hon varje dag utsätts för sexuella trakasserier, där män tafsar på henne och värre.

Nelly, som är en ståuppkomiker, blir utsatt för ett liknande överfall där en bilförare tar tag i hennes bröst och hon släpas med en bra bit samt skadar sig under händel­sen. Nelly och hennes mamma omhändertar gärningsmannen, och Nellys strid handlar om att hon vill anmäla mannen för sexuella trakasserier.
Först vägrar polisen, då detta är något som aldrig hänt i Egypten tidigare. Hon utsätts för press på riksnivå samtidigt som familjen påverkas av det. På så sätt ökar också trycket i hemmet.
Den sista kvinnan Seba, är en överklasskvinna som blir våldtagen. Hennes man förskjuter henne efter händelsen och hon startar lektioner i feministiskt självför­svar. Här visar filmen att kvinnoförtrycket sker mot alla kvinnor i samhället, oavsett klasstillhörighet.

I filmen möts kvinnorna i samband med självförsvarskursen. Fayza börjar en fight-back, där hon vid flera tillfällen med en fickkniv hugger de män mellan benen som försöker ge sig på henne.
Detta skapade givetvis en rädsla på bussarna. Männen står under en tid praktiskt taget på tå och håller sig av rädsla tydligt ifrån kvinnorna på bussen.

Modet som Fayza visar upp gör att hon blir beundrad av de andra kvinnorna. Samtidigt sätts en polis på att undersöka knivdåden. Den här polisen genomgår själv en väldigt intressant process där han från början är rädd för att en proteströrelse ska starta om motiven bakom knivdåden kommer fram. Han hotar vid ett tillfälle kvinnorna med hård repression. Men successivt får han ökad förståelse för kvinnornas strid och ändrar allt eftersom uppfattning.
Det är många aspekter som tas upp i filmen, till exempel frågan om att bära slöja.
En diskussionsfråga uppstår kring vad som är ”anständiga” kläder. Fayza genomgår själv en process där hon till en början menar att kvinnor som inte bär slöja får skylla sig själva om de blir sexuellt trakasserade. Till slut inser hon dock att förtrycket inte handlar om hur kvinnor beter sig, utan att det kommer från männen.
Kairo 678 är en politisk film, den är skolande och målande för vilken roll kvinnor tvingas ha i ett kapitalistiskt samhälle, där de utsätts för ett hårdare förtryck än männen.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!