Kuppmakarnas ”val”-fusk och bluff

2010-01-14 14:07:17




När kuppmakarna meddela­de att de hade för avsikt att genomföra ett presidentval i Honduras den 29 november, svarade motståndsrörelsen i landet med att utlysa en bojkott av valet.

Motståndsrörelsens starka aktivitet mot valet pressade omvärldens regeringar att – med få undantag – inte erkänna valet.
I Honduras hoppade 170 kandidater till valet av. När sedan valet äg­de rum den 29 november, var det i ett militariserat land där 40 000 soldater och militärer kommenderats ut. En fredlig protestdemonstration med 2 000 deltagare mot valet slogs brutalt ned i staden San Pedro de Su­la, och många av dem som greps av polisen utsattes för tortyr.

Valet var en enda stor pinsamhet för regimen. Oppositionen hade ett stort antal aktivister som videofilma­de de olika vallokalerna, och de filmer som de lade ut på internet visade öde vallokaler som mest påminde om ett svenskt EU-val.
En halvtimme innan vallokalerna skulle stänga hävdade valmyndigheten att bläcket som man ska doppa tummen i när man röstat tagit slut.

Oppositionens radio – som sände genom internet – ställde sig tvivlande till detta och konstaterade att det gjorde det möjligt för regimens anhängare att gå från vallokal till vallokal för att höja det låga valdeltagan- det.
Strax efteråt meddelade myndigheterna överraskande att man beslutat att förlänga valtiden med en tim- me ”så att alla som trängs vid vallokalerna ska få en chans att rösta”. Då lade oppositionen ut nya direktsända filmbilder på internet, där den ena öde vallokalen efter den andra förevisades.
Efter valet sammanställde motståndsrörelsen sina iakttagelser från vallokaler över hela landet, vilket visade att mellan 65 och 70 procent ha­de bojkottat valet. Vid nordkusten var det cirka 80 procent som inte röstade. Det största valdeltagandet var i Tegucigalpa, men inte ens där blev det mer än 40 procents valdeltagande.

Ändå meddelade valmyndigheten TSE 62 procents valdeltagande, vilket skulle vara rekordstort i landets historia (det tidigare rekordet var 55 procents valdeltagande, när Zelaya blev vald). Detta rapporterades av borgerliga media världen över. Märkligt nog reviderade de honduranska valmyndigheterna fem dagar efter valet ned sina egna siffror över valdeltagandet till 49 procent.
Valets officiella segrare, konserva­tiva partiets Porfirio Lobo, tar över efter Micheletti den 27 januari.
Han lär knappast få vad man kan kalla en drömstart på sin mandatperiod, eftersom både valet och hans regim anklagas för att ge legitimitet åt militärkuppen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!