Maktstrid i Kinas topp – Bo Xilai sparkas ut

2012-03-21 12:27:59




Dramatiska händelser utspelas i Kina. Bo Xilai, ledaren för det styrande så kallade kommunistpartiet (KKP) i storstaden Chongqing, har avsatts. För första gången sedan 1989 äger en offentlig maktstrid rum inom KKP. Bo Xilai brukar benämnas som den främste företrädaren för en ”nymaoistisk vänster” och en av kommunistpartiets ”kronprinsar”.

Denna vändning var inte oväntad. I fjol skrev chinaworker.info att: ”Bos [populistiska] kampanj är ett uttryck för att den härskan­de klickens sammanhållning, åtminstone inför offentligheten sedan massakern i Peking 1989, håller på att rivas upp” (chinaworker.info den 11 juli 2011).
Beslutet att avsätta Bo Xilai föregicks av att en hans närmas­te medarbetare, Wang Lijun – som till för sex veckor sedan var vice borgmästare och polischef i Chongqing – i februari sökte skydd på USA:s konsulat i Chengdu.
”Wang Lijun-affären har utvecklats till en av de största politiska skandalerna i Kina på 60 år”, hävdar den politiska kommentatorn Chen Ziming.

De viktigaste orsaken till att Bo Xilai sparkas är den kinesiska regimens fruktan för att dess kapitalistiska politik ska föda en folklig motreaktion. Det var inte Bo Xilais påstådda alternativa politik som gav honom sparken, utan att han ansågs vara alltför oförutsägbar.
Washington Post beskriver avsättandet av Bo Xilai som ett ”svidande nederlag” för Kinas nymaoister. Att han sparkas stärker utan tvekan den flygel inom regimen som förespråkar ekonomiska ”reformer” (marknadsliberalism). Men att endast konstatera detta vore att förenkla vad denna komplexa maktstrid handlar om.
”Det är en jordbävning som har brutit ut innan den 18:e partikongressen”, menade forskaren Wu Jiaxiang, med ­hänvisning till den partikongress som i höst ska välja den nya ledning som ska ta över efter president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao.
Wen Jiabao är den inom regimen som ivrigast förespråkar ”reformer” och under folkkongressens avslutning gick han till angrepp  mot Bo Xilai. Detta kom bara några timmar innan det officiellt meddelades att Bo Xilai har avsatts från sin post.
Guangdongs partiledare Wang Yang är en annan ivrig ”reform”-förespråkare. Wang har setts som Bo Xilais ärkefiende och Wangs aktier har förmodligen stärkts inför höstens kongress.
I samma tal där han angrep Bo Xilai och Chongqing, varnade Jiabao för att: ”Utan politiska och ekonomiska reformer riskerar Kina en ny tragedi lik 1960-talets kulturrevolution”.
Jiabaos kommentarer återspeglar de styrandes allvarliga oro över det växande missnöjet och att de ökade klassklyftorna ska ge upphov till revolutionära uppror.

I samband med folkkongressen, gjorde engelskspråkiga Global Times en opinionsundersökning i sju städer. Den visade att nästan hälften av befolkningen (49,4 procent) ansåg Kina vara ”nära” eller ”kanske nära” en ­revolution.
Bakom Jiabaos angrepp på Chongqingmodellen och beslutet att sparka Bo Xilai står inte bara hans motståndare utan äv­en flera som varit hans allierade, som Zhou Yongkang, som ­sitter i ledningen för Kinas säkerhetstjänst och Xi Jinping, som förväntas bli landets näste president. Det är inte första gången som höga partifunktionärer sparkas. År 2006 avsattes och fänglades Shanghais partichef Chen Liangyu efter en intern maktkamp.
Men utrensningen av Bo Xilai är av en annan dignitet. Bara presidenten och premiärministern är mer kända i Kina än Bo Xilai, som har använt sin ställning i Chongqing för att lansera vad som kan benämnas som en valkampanj inom den auktoritära statens ramar.

För att begränsa protesterna mot att Bo Xilax sparkats, har myndigheterna stängt fyra hemsidor. Bland dem finns den infly­telserika Utopia, som trots våra politiska skiljelinjer har ­publicerat artiklar från chinaworker.info och CWI. Oavsett våra politiska skillnader protesterar vi starkt mot detta övergrepp.
Maoistiska grupperingar som de runt Utopia har fungerat som en hejaklack för Bo Xilai och vissa nymaoister har sagt att Chongqing är en ”befriad zon inom ett kapitalistiskt Kina”.
– Den omskrivna Chongqingmodellen verkar ha större attrak­tionskraft på de som bor utanför Chongqing än för människorna som bor där, säger Zhang Shujie, som kommer från Chongqing och som sympatiserar med CWI.
Bo Xilais politik är i grunden inte annorlunda än den som KKP bedriver på andra håll, men han har en populistisk stil som ogillats av andra ledarskap. Utländ­ska investeringar har ökat snabbare än i någon annan provins under hans styre.
Trots Bo Xilais ”röd kultur”-kampanj, där körer sjunger sånger från Maotiden (men inte Internationalen, som identifieras med protesterna 1989) och en massa sms med Mao-citat skickas, har hans politik mer gemensamt med ”socialdemokrati” än med maoismen. Bo Xilai främjar ”social rättvisa och marknadsekonomi”, enligt en av hans anhängare, den Shanghaibaserade riskkapitalisten Eric Li.

När Wen Jibao och hans anhängare talar om ”politiska refor­mer”, åsyftas inte val, föreningsfrihet, rätten att strejka eller andra demokratiska friheter, utan snarare ett mer oberoende rättsväsende och att de av staten godkända frivilligorganisationerna (NGO:s) får större frihet.
Pekings försök att trappa upp sina reformansträngningar har en direkt koppling till utrensningen av Bo Xilai.
Genom att avsätta honom vill man rikta ett slag mot den ”nya vänstern”.
”Chongqingmodellen finns inte mer och det finns ingen chans att Kina vrids åt vänster”, menade Zhang Ming, professor vid ett av Pekings universitet.
Men den fortsatta händelse­utvecklingen i Kina kommer att visa att Zhang Ming har helt fel när han stänger dörren till en framtida vänsterutveckling.
Det kommer inte att dröja länge innan det äger rum en o­undviklig sväng till vänster bland massorna i Kina.
I motsats till nymaoisterna, som ansåg att Bo Xilais politik utgjorde ett alternativ till kapitalistisk politik och stat, understry­ker chinaworker.info behovet av ett verkligt vänsteralternativ, som byggs underifrån, baseras på massornas kamp och vägleds av internationalism, inte av en ”ny Mao”-kult.
Ett nytt vänsteralternativ värt namnet kan bara formas i kampen för att bygga ett kämpande arbetarparti som står upp för socialism och gräsrotsdemokrati.
chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!