Ockupationen i Dorotea: ”Vi kommer inte att ge oss”

2012-02-29 10:38:12

foto: Andy Herbert
Jonas Sjöstedt och Maria Grip (V) uttalade sitt stöd för ockupationen. Men när Maria Grip sa att hon ”tror att det är klokt” att överväga förslaget om två akutplatser eftersom hon inte ”sett någon öppning” fick hon direkt kritik.

– Jag har själv alldeles nyss legat här. När Inger Henriksson sa ’Nu blir det ockupation’ var det självklart för mig att ställa upp.
Det berättar Margareta Dahlqvist, en av eldsjälarna i ockupationen av sjukstugan i Dorotea. Hon är sjukskriven/ arbetslös och den som bland annat sköter ockupanternas livliga Facebooksida.

Margareta Dahlqvist har övernat­tat många nätter på sjukstugan under de drygt tre veckor som ockupationen har pågått när Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv är på besök.
– 33 personer sov över första natten, sedan dess är vi mellan 5 och 10 varje natt. Vi har en lista på 71 personer som är beredda att komma direkt om vi ringer. Vi är i alla åldrar, från skolelever till en 82-åring. Stödet är massivt, man kan nog säga att ingen vågar vara emot. Vi har fått mat av både ICA och Konsum, kylskåp från en privatperson o s v. Om vi lägger ut på Facebook om att något behövs får vi det inom fem minuter.
Hela skolan kom till ockupanterna för en lektion i verklig samhällskunskap.

Beslutet om nedläggning av ­akutvården i Dorotea fattades i all hast. Men doroteabornas svar kom lika snabbt. När de två ­sista patienterna flyttades ut den 31 januari samlades över 100 personer på sjukstugan för att protestera. På förslag från Inger Henriksson beslutades det då att inleda en ockupation.
– Vi enades direkt om vårt krav: Att stängningen av akuten och de fyra vårdplatserna måste rivas upp. Vi kräver också att beslutet om att dra in ambulansen i [grannkommunen] Åsele ska rivas upp, säger Margareta Dahl­qvist.
Ockupanter samlas varje dag utanför dörren till akutvården, som numera är stängd efter kl 17. Hur bråttom politikerna hade när de stängde visas av att det fortfarande levereras åtta portioner mat – fyra lunch och fyra middag – varje dag.

I sjukstugans foajé råder full aktivitet. På ett bord står ett 10-tal termosar med kaffe. Under det dygn Offensivs som utsända var där hölls det tre olika möten. Först en utfrågning av moderaten Nicklas Sandström med ett 15-tal deltagare, så det dagliga stormötet med 25-30 personer och sedan närmare 50 personer när V-ledaren Jonas Sjöstedt kom dit. Det går inte att ta miste på ilskan hos ockupanterna. Nedlägg­ningen av akutvården och indrag­ningen av ambulansen är ett dråpslag mot inlandet.
Från Dorotea är det 15 mil till Lycksele och 22 mil till Umeå, men från kommunens västra delar är det över 10 mil till Dorotea.
– Vi har haft fyra vårdplatser, men inte sällan fler än fyra patienter. Till exempel de som opererats i Umeå eller Lycksele har kommit hit efteråt.
En annan av ockupanterna, Ingrid Oscarsson, bloggar på vk.se om ockupationen. Hon har bland annat visat hur viktig tiden är när  någon får en stroke. Ingrid Oscarsson ger ett exempel:
– Av tre strokepatienter som kommer under vård efter ungefär 1,5 tim kan en ofta gå hem från sjukhuset efter 2-3 dagar och bli bra. 1 av 7 kommer att kunna bli bra om tiden utökas till 3 timmar och om det går 4,5 timmar är det bara 1 av 14.
Ambulansen i Dorotea ska ­efter indragningen i Åsele täcka båda kommunerna. Dessutom har den idag haft ca 10 ­körningar per månad i Jämtland.
Den ”akutbil” som landstinget har skaffat istället för ambulansen i Åsele är redan ökänd sedan en patient fick åka i bagageutrymmet. Den ska nu ersättas, men fortfarande finns det bara bår-plats för den som är högst 170 centimeter lång.
– Vi kommer inte att ge oss – det är bara att fortsätta kampen.
Så sammanfattar Margare­ta Dahlqvist stämningen bland ­ockupanter och övriga doroteabor.

Dagliga stormöten
De dagliga stormötena i sjukstugan avslutas på samma sätt: ”Är vi alla eniga om att fortsätta kampen?”, frågade mötesordförande Eli Näslund på torsdagens stormöte och fick ett rungande ”Jaaa!” till svar. Därefter sjunger deltagarna ”Doroteasången”.

”Som under skogsarbetarstrejken 1975”
– Enigheten idag är lika stor som under skogsarbetarstrejken 1975. Då fick vi också stöd, och även pengar, från hela Sverige, sa den pensionerade skogsarbetaren Emil Wallin, en av många ockupanter i Dorotea.

Nedskärningarnas verkliga kostnader
Nedskärningarna på vården i Västerbotten är på 150 miljoner kronor. En nedläggning i ­Dorotea skulle enligt politikerna ”spara” fyra miljoner kronor.
Men doroteabor och andra som protesterar har helt rätt när de visar att nedskärningarna i­stället ökar andra kostnader – t ex på grund av längre väntetid innan vården inleds.
I Sorsele dras två akutplatser in och vården av äldre i Umeå skärs ner. ­”Landstingsledningens förslag till nedskärningar leder till en både dyrare och sämre vård för äldre människor”, skrev ledningen för Geriatriskt centrum i Umeå i en artikel.

Falck Ambulans tar över
Tidigare lokala ­ambulansföretag ersätts nu i en rad inlandskommuner – Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Norsjö, Vindeln och Tärnaby – av Falck Ambulans.
Vad detta innebär för de anställda kan inte politikerna svara på. ”Vi har inte möjlighet att ­välja vilken entreprenör som ska få ett anbud vid en upphandling”, svarade Peter Olofsson (S).

Ockupationen i SVT
Ockupationen uppmärksammas under denna vecka i både Uppdrag Granskning och Debatt i SVT. Stöduttalanden strömmar in från runt om i Sverige. Facebookgruppen – ockupationdorotea@groups.facebook.com – har över 3 000 medlemmar.

52 sålda Offensiv
Offensiv och RS fick bra gehör när vi sa att fler borde ockupera. Vi diskuterade lärdomarna från ockupationen i Husby i norra Stockholm i januari och ockupationen i Eisers textilfabrik i Sollef­teå för 30 år sedan.
Vi sålde 52 Offensiv och fick sex månadsprenumeranter.


Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!