Privatisering skapar oro

2008-02-20 13:11:18




Om högeralliansens planer på privatisering av vården blir verklighet kan hela vården i Södertälje, Salem och Nykvarn komma att drivas privat. Förutom sjukhuset och alla vårdcentraler handlar det även om att beställarfunktionen, som idag sköts av valda politiker, kan ersättas av privata aktörer.

– Det känns oerhört viktigt att vi kämpar för att behålla sjukhuset i offentlig regi, menar Erika Andersson, ordförande för Kommunals sektion på Södertälje sjukhus, som tillsammans med andra organisationer och enskilda har startat aktionsgruppen ”Värna vården – rädda sjukhuset”.
– Om det blir det värsta alternativet får vi ett litet landsting i ett stort. Ett privat monopol – ingen mångfald alls.

Säljs beställarfunktionen?

Än så länge finns bara en konsultrapport, ett diskussionsunderlag som skissar på två alternativ.
Det ena är att lägga ut vården på entreprenad, men att landstinget behåller beställarfunktionen.
Det andra förslaget innebär att även beställardelen säljs och den politiska kontrollen går över till ett privat bolag.
Först den 10 mars kommer mer information och då kan det framgå vilket av privatiseringsalternativen som högeralliansen vill driva igenom.
Att det finns skäl att känna oro är uppenbart med tanke på omfattningen om detta experiment blir verklighet.

Hot mot kollektivavtal

– Det finns ingen regelbok som begränsar hur mycket vinster som får tas ut eller hur stor del som ska gå tillbaka till vården, utan företagen som tar över kan sköta det här helt efter eget huvud. Det finns inte ens inskrivet att det ska vara kollektivavtal eller att man ska få granska företagen, säger Erika, men påpekar att Kommunal alltid kräver kollektivavtal och meddelarskydd.
Bland de anställda finns en oro, även om det hittills har varit mer protester utanför sjukhuset än inne på det.
– Det blir diskussioner vid varje tillfälle det står i tidningen. Det finns jättemånga frågor kring arbetsvillkor och så. Men man har tillräckligt med att hinna jobba. Några tror att det kan bli bättre, allt är ju inte bra i landstingets regi.
Att många engagerar sig mot en privatisering har visat sig både i det stöd aktionsgruppen har fått på gator och torg, men även i den debatt som har pågått i Länstidningen:

Arbetsvillkor och kvalitet
”För oss som är tveksamma och/eller direkt emot en privatisering finns det några uppenbara frågor”, skriver överläkaren Peter Knutsson i en debattartikel (080207):
”När en privat entreprenör offererar en lägre kostnad för att sköta verksamheten och samtidigt ska generera vinst så har såväl patienter som personal skäl att känna oro. Det är rimligen antingen i form av försämrat vårdinnehåll alternativt försämrade arbetsvillkor för personalen som ekvationen ska gå ihop”.
Aktionsgruppen ”Värna vården – rädda sjukhuset” fortsätter att samla in namn och ha appellmöten på Politikertorget på helgerna.
– Responsen är god, ganska många är engagerade, medborgare av olika politisk färg, många äldre och handikapporganisationer. Det planeras ett offentligt möte den 4 mars, avslutar Erika Andersson.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!