Regeringen i abortmotståndarnas knä

2013-05-18 07:59:13


Jättedemonstration för aborträtt i Dublin i november 2012 efter Savita Halappanavars tragiska och onödiga död till följd av att läkarna förvägrat henne abort.

Efter att Savita Halappanavar dog efter att ha nekats en ­abort blossade kampen för aborträtt upp på nytt i Irland. Hennes död blev en påminnelse om ”X Case” (fallet X) och nu lägger Irlands regering fram ett nytt lagförslag.

Fallet X handlade om en 14-årig flicka (som för att skydda hennes identitet kallades X) som våldtogs av sin granne och till följd av det blev gravid. Hon mådde så psykiskt dåligt att hon blev suicidal. Efter att polisen fick reda på att hon planerade en ­abort i Storbritannien, då Irlands lagstiftning förbjuder aborter, bad justitiekanslern att rätten skulle ­lägga ett förbudsföreläggande för att förhindra X att göra en abort. Frågan överklagades till högsta domstolen, som dömde att en kvinna ska ha rätt till en abort om det finns risk för hennes liv.
Eftersom att det inte finns några riktlinjer vågar inte läkare ­genomföra aborter då det finns risk för ifråga­sättande. Läkare kan också välja att inte genomföra en abort på grund av egna åsikter och då Irland är ett land där katolska kyrkan har ett stort inflytande kan det innebära problem att hitta en läkare som ställer upp. Det är dessutom idag olagligt att informera om möjligheten till abort.

Inför valet 2011 lovade socialdemokratiska Labour att de skulle ­driva frågan för att möjliggöra någon form av abort om de vann valet. De sitter nu i regering med Fine Gael (Irlands traditionellt konservativa parti) och i juli ska parlamentet rösta om det nya lagförslag som har tagits fram.
Förslaget innebär bland annat att en kvinna ska ha rätt att göra abort om hennes liv är hotat. Men det är först efter att hon har träffat en ­panel bestående av tre läkare, vilka alla ska skriva under på hennes behov av en abort. En abort är inte aktuell efter en våldtäkt eller vid incest.

Det nya lagförslaget specificerar inte vad kostnaderna kommer att vara för dessa läkare och för aborten i sig, men bara genom att utgå från dagens läkarkostnader på cirka 50 euro (ca 430 kronor) per besök kommer det att vara en dyr historia.
Det framgår inte heller vilka tidsgränser som ska gälla och det finns en risk för att det blir svårt att träffa läkarna inom den tid en abort kan genomföras.
Ännu svårare blir det att hinna genomföra en medicinsk abort i tidig graviditet, vilket är säkrare, än en kirurgisk senare. Detta särskilt med tanke på de enorma vårdnedskärningar som har gjorts på Irland.
Får man nej från den första pane­len har man rätt att gå till en annan. En självmordsbenägen, djupt deprimerad, kvinna kan tvingas prata med sex läkare innan hon får besked om vad de har beslutat i fråga om hennes kropp.
En annan del av förslaget är att någon som hjälper en kvinna att genomgå en olaglig abort i Irland, till exempel genom att beställa tabletter på internet eller på annat sätt, ska kunna dömas till upp till 14 års fängelse.
– Förslaget på 14 års fängelse för brott mot de föreslagna lagarna är en absolut skandal. Utan att dessa uppenbara brister blir adresserade finns ett stort frågetecken om huruvida någon som är pro-choice [för aborträtt, red anm] kan betrakta det som erbjuds från regeringen som ett verkligt steg framåt, säger Joe Higgins, parlamentsledamot för Socialist ­Party (CWI på Irland).

Fjorton års fängelse motsvarar ett livstidsstraff i Irland idag och skulle vara jämställt med ett straff för mord. Lagen mot medhjälp finns ­inte idag och är ett steg tillbaka.
I och med det föreslagna stycket om att man ska ha rätt att resa utomlands för att göra abort och ha rätten till information sätter lagförslaget Irlands export av ”abortproblemet” på pränt.
Även om det nya lagförslaget är ett tecken på förändring och ett resultat av den kamp för aborträtten som har pågått i årtionden är det långt ifrån tillräckligt. Det kan till och med ses som steg bakåt. Förslaget innebär ingen egentlig förändring från idag, då det fortfarande är upp till läkaren om en kvinna har rätt till en abort eller inte.
Pro Choice-rörelsen måste fortsät­ta att kämpa för rätten till abort. De rättigheter som har vunnits världen över för kvinnor har vunnits genom kamp, vare sig det är fråga om rätten att rösta eller om rätten att ­bestämma över sin egen kropp.

Lina Rigney Thörnblom 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!