Statliga bolag reas ut till finanshajar

2007-06-27 12:38:10




Riksrevisionens kritik mot regeringen för att formella fel begåtts när beslutet om utförsäljning av statliga bolag behandlats har satt fokus på frågan om utförsäljningarna. Det handlar om statlig egendom för mellan 200-300 miljarder kronor som ska säljas ut under tre år. Aktuella är de tre helägda statliga företagen Vasakronan, Vin & sprit och SBAB samt aktieinnehaven i OMX (aktiebörsen), Nordea och Telia Sonera.

I en färsk Sifoundersökning säger 49 procent av de tillfrågade nej till utförsäljning medan endast 28 procent är för. Kritiken kommer också från mer oväntade håll. Konkurrensverkets generaldirektör, som tidigare talat sig varm för privatiseringar och avregleringar, kritiserar utförsäljningen av SBAB som han menar skulle minska konkurrensen inom banksektorn. Mest troligt kommer utförsäljningen att leda till höjda boräntor på en marknad där de fyra storbankerna redan kontrollerar 70-80 procent.

”Klipparna flockas”

”Klipparna flockas runt Nordea” lyder rubriken på en artikel i Dagens Industri där det sägs att Nordeas finanschef ska ha kontaktats av internationella spekulanter i så kallade hedgefonder och private equity-företag. Utförsäljningen sköts av två internationella jättebanker.
De stora advokatfirmorna räknar också med att skära guld under processen – advokatarvodena kommer att hamna på runt 2 000 per timme. Hur mycket s k seniorer inom advokatfirmorna kommer att tjäna på att handlägga affärerna har regeringen sekretessbelagt.
Troligtvis kommer det att handla om en statlig egendom till rea-pris. ”Nettot för de aktiesparare som stannat kvar har i de flesta fall varit positivt”, kommenterar SvD/E24 tidigare utförsäljningar av statliga bolag.
Den som köpte SSAB-aktier 1994 kan glädja sig åt en värdestegring med 1 000 procent. Värdet på Telia-aktie har dock fallit med 40 procent sedan lanseringen. En talande detalj är att regeringen mest troligt endast kommer att rikta utförsäljningarna till ”institutioner” – det vill säga stora fonder och koncerner.
Diskussionerna om priset på Vin & Sprit kan ge en vink om problemen med utförsäljningen. Investmentbankerna uppskattar värdet till 35-40 miljarder kronor. Samtidigt har en annan, mindre känd svensk alkoholtillverkare, Svedka Vodka, sålts för 384 miljoner dollar (2 640 miljoner kronor). Vin & Sprits vd antyder att man undervärderat bolaget.

En förlustaffär

Men utförsäljningen innebär också att staten förlorar inflytande och inkomster.
En utförsäljning av Vin & Sprit kommer också att öka marknadens tryck att avskaffa den restriktiva alkoholpolitik som haft positiva konsekvenser när det gäller missbruk och sociala problem.
I brådskan att rea ut statlig egendom har regeringen gjort flera formella fel. Endast tre månader efter att man meddelat beslutet att sälja ut företagen stod propositionen klar för beslut i riksdagen. Det hade skett utan att man hade inhämtat expertutlåtande, som är ett krav i regeringsformen.
Riksrevisionen skriver att den begränsade analysen inte byggt på områdekunskaper och menar, helt riktigt, att försäljningen av de aktuella företagen har stor betydelse för statsfinanserna och samhällsekonomi på kort och lång sikt, vilket ökar vikten av ett bra beslutsunderlag.

Väldig omfördelning

En annan uppseendeväckande brist är avsaknad av skriftliga material. När Riksrevisionen ville få ut material från Näringsdepartementet, fick man till svar att ärendet beretts genom samtal mellan tjänstemän och ministrar. Det skriftliga materialet som fanns tillgängligt skulle ge ”en ofullständig bild av beredningen” och lämnades först inte ut.
Totalt sett är utförsäljningen av statliga bolag en enorm överföring av makt och kapital från staten till de privata företag som redan badar i rekordvinster.
Återigen har högerregeringen kommit med ett saftigt köttben åt sina verkliga uppdragsgivare.
Dan Molund
Patrik Brännberg

Kan kosta statskassan 15 miljarder per år

PLUNDRING När kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell först började planera för utförsäljningen av sex statliga bolag motiverades detta med ekonomiska skäl. Räntekostnadsminskningar på statsskulden skulle bli 8 miljarder.
Det ska jämföras med att 2006 delade bara dessa sex bolag ut 10 miljarder kronor till statskassan. Detta år delar de ut 16 miljarder kronor.
Den sammantagna förlusten för staten kan innebära 15 miljarder kronor per år, motsvarande 50 000 anställda i vård och omsorg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!