Upptrappad hamnkonflikt i Göteborg

2017-01-18 08:25:10




APM Terminal trappar upp den pågående konflikten och varslar 60 hamnarbetare, varav 24 tillsvidareanställda, om uppsägning. Det här är arbetsgivarens försök till att hämnas efter höstens stridsåtgärder och måste besvaras med en upptappning av kampen.

Under december månad samlades Hamn4ans, Hamnarbetarförbundets avdelning i Göteborg, medlemmar till möte för att diskutera nästa steg i frågan om fackliga och arbetsrättsliga frågor gällande arbetsgivaren APM Terminal. 

Under mötet antogs två olika handlingsplaner, där den ena var att erbjuda tre månader utan konflikt för att nå samförstånd med arbetsgivaren där Hamn4an skulle tillsätta medlemmar för att internt hjälpa till att utforma arbetet och introducera en ny produktionsmodell för att terminalen skulle fortsätta fungera utan att det skulle bli höga kostnader för arbetsgivaren. 

Men faktum är att varken APM Terminal eller moderbolaget Maersk går med förlust. De har båda redovisat hundratals miljoner kronor i vinst och under år 2014 förvärvades nya hamnar av APMT.

Det här är inte första gången som hamnarbetarna blir utsatta för försök att utplåna deras fackliga rättigheter och enighet.

Robert Lindelöf, hamnarbetare och förtroendevald i Hambarbetarförbundet, berättar för Offensiv att den här typen av varsel är inte nya. 

– De annonserar om att säga upp folk och syftet är att schemat ska stramas åt, att vi går ner i lön och att facket inte ska ställa höga krav. Vi har inte fått något besked om varslen, utan de har annonserat till Arbetsförmedlingen och att de ska sköta all förhandling med Transport. Vi har redan beslutat om strids-
åtgärder om arbetsgivaren vägrar att lyssna på oss och på torsdag kommer vi ha ett nytt medlemsmöte för att besluta om nästa steg. 

Med största sannolikhet kommer facket att besluta om nya strids­åtgärder för att försvara jobben och detta måste få stöd av andra arbetare. 

Konflikten i hamnen är djupare än så och läggs alla olika ställningstaganden samt handlingar från arbetsgivaren på varandra blir det tydligt att det handlar om ett klasshat riktat mot arbetare och som är sprunget ur vinstjakten. 

Den 22 december när Hamn4an skulle möta APMT tog mötet fem minuter då företagsledningen upprört påstod att facket producerar egna arbetskläder, vilket för övrigt inte är sant. Dagen därpå när detta var klargjort förbjöds kläder med fackliga motiv i hamnen. När det gällde Hamn4ans förslag om arbetsgrupper som ska jobba med att ta fram förslag på hur arbetet kan utformas sade de att de såg positivt på det, men påminde om att de hamnarbetare som skulle jobba med det bör söka ledighet i god tid. 

Det är arbetsgivaren som har tvingat fram konflikten i hamnen och de verkar stärkta av att de fick stöd från andra arbetsgivare, däribland det kommunalt ägda Göteborgs hamn. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger sitt fulla stöd till hamnarbetarna och Hamn4an och uppmanar andra att göra detsamma. Dessutom kräver RS att hamnen återtas i offentlig regi och ställs under arbetarnas demokratiska roll, då vinstjakt gått före de samhälleliga intressena från företagets sida, samtidigt som hamnarbetarna varit de som har försökt få hamnarbetet att fungera. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!