2006 fick högerpolitiken ett tydligare ansikte

2006-12-20 13:17:01
Europa: Masskamp stoppade CPE-lagen

I EUROPA var kampen mot CPE i Frankrike det starkaste exemplet på kamp för arbetares rättigheter. Efter att strejker på arbetsplatser och skolor lamslagit landet i flera veckors tid och gatorna i alla större städer fyllts av demonstrationståg, tvingades regeringen att backa från det förslag som skulle ha gett arbetsgivare rätt att sparka unga arbetare utan anledning.
Kampen i Frankrike inspirerade elever och lärare i Grekland, som i början av sommaren inledde en våg av strejker och demonstrationer som ännu inte har ebbat ut.
I Tyskland manifesterades kampstämningarna i den genomslagskraft SAV, RS systerparti, fick i det ny partiet WASG (Valalternativ för arbete och rättvisa) i Berlin. Just nu är CWI i Belgien delaktiga i en kampanj som syftar till att bygga ett nytt arbetarparti.
I Danmark sågs under hösten den största proteströrelsen på gott och väl tio år. Dagispersonal, studenter och en bred allmänhet gick man ur huse för att protestera mot regeringens planer att skära ytterligare i kommunernas redan svårt ansträngda budgetar.

VALET 2006 Mycket slit betalade sig: Rättvisepartiet Socialisterna (RS) gick framåt till åtta kommunala mandat. Umeå behöll sina tre mandat i det kommunfullmäktige RS funnits i sedan 1991. I Luleå ökade RS sina mandat från två till tre.
De två mandaten RS fick i Haninge kommun är de första platserna någonsin för ett parti till vänster om riksdagen i en Stockholmskommun!
I riksdagsvalet var resultatet mörkare: moderaternas försök att klä sig i arbetarkläder och utlova tusenlappen till vanliga löntagare, förbyttes hastigt i fuskande ministrar, skattesänkningar för de rikaste och den moderna historiens största angrepp på fackföreningsrörelsen. De kommande fyra åren satsar alliansen på att driva igenom ett omfattande nyliberalt program med pigavdrag och låglönejobb, klasskiktade skolor, sänkt a-kassa och sjukförsäkring, borttagen förmögenhetsskatt, utförsäljning av allmännyttan, vård och statliga företag osv.
Det är med andra ord hög tid för att förbereda sig på att ta strid för solidaritet och rättvisa.

Scanias vd fick inga applåder – bara burop

Scanias vd Leif Östling, en av de högst betalda direktörerna i Sverige, fotograferades när han försökte motivera nedläggningen av fabriken i Falun för de anställda. Mot bakgrund av att Scania, precis som majoriteten svenska industriföretag, gick mycket bra 2006, är det inte konstigt att arbetarna bara skrattade till svar.
Scaniaarbetarnas strid för sina jobb var ett välkommmet avbrott i klasskampens lugn som under våren fick sällskap av SSAB- och LKAB-arbetarnas löneökningskrav, Stockholms bussförares framgångsrika kampanj för att slopa kontanthantering under hösten, och nu senast striden för a-kassan.

2006 tog RS initiativ till flera kampanjer och demonstrationer runt om i landet. Här är ett axplock:
LULEÅ När strippmässan Fair Erotica kom till Luleå i maj, skrev 1 500 på protestlistor och 50 deltog på demonstrationen.
UMEÅ Mellan 250 och 300 personer demonstrerade mot rasism och högerpolitik på Kristallnatten den 9 november. Rättvisepartiet Socialisterna hade arrangerat demonstrationen, som drog mer folk än vad socialdemokraternas första maj-tåg gjort de senaste åren, tillsammans med andra organisationer, bland andra Ung Vänster, Socialistiska Partiet och Iranska föreningen.
GÖTEBORG RS har under våren tagit initativ till Stödgruppen för flyktingar från Sudan, för sudanska flyktingars kamp för uppehållstillstånd. När de hungerstrejkande sudaneserna attackerades av nazister, mobiliserade RS 500 personer till en protestdemonstration.
STOCKHOLM Under året deltog RS i flera manifestationer för att flyktingar från Kongo-Kinshasa ska få stanna. Den kampen gå vidare under 2007 (läs mer).

Efter intensiv kampanj: Walter, Lisseth och deras barn fick stanna

FLYKTINGPOLITIK I januari 2006 inleddes en intensiv kampanj med namninsamling, flygbladsutdelningar och demonstrationer (som på bilden nedan) för Walter, Lisseth och Sebastian. Lisseth och Walter kom till Sverige från El Salvador för fem år sedan, och nu har fyraåriga sonen Sebastian fått en lillasyster, Alexia. De har i perioder tvingats leva gömda – när upphållstillståndet beviljades i september hade de bott här i fem år.
Familjen är ett exempel på hur uselt svensk flyktingpolitik fungerar, men också på att kamp lönar sig.

”Månadens stockholmare” tog fast våldtäktsman

HANINGE När Joel Eriksson och Mattias Bernhardsson var på väg hem, tog de en sväng förbi Höglundaparken, där flera kvinnor blivit utsatta för väldtäktsförsök kvällarna innan. När någon skriker ”Ta fast honom!” rusar Joel och Mattias efter en flyende man, lyckas fånga och hålla kvar honom tills polisen kommer. För sin bragd blev Joel och Mattias – i konkurrens med kungen – framröstade till ”Månadens stockholmare” i tidningen City.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!