40-årig jubilar firades i Kiruna och Malmberget

2009-12-23 18:03:12
– Det är intressant och se vilken populär jubilar gruvstrejken är idag. Alla verkar gilla den. Så var det inte vid dess födelse.
Så inledde journalisten Annika Hagström mötet i Kiruna till minnet av gruvstrejken. Hon var en av de som på platsen följde strejken under hela tiden.

Harry Rantakyrö, Gruvtolvans nuvarande ordförande, menade att en lärdom från strejken är att man måste lyssna på gruvarbetarna, ”annars står vi”, och hänvisade till den korta vilda strejk som ägde rum för två år sedan. Han menade, och fick medhåll av To­mas Nilsson från Gruvfyran, att en ny stor gruvstrejk skulle kunna utlösas av den regering som försöker sälja ut LKAB.
Under jubiléet lästes en pjäs om gruvstrejken upp, skriven av America Vera Zavala. En av skådespelarna var Björn Granath, som själv var uppe i Malmfälten under strejken.
– För oss var strejken en praktiskt utbildning i statskunskap. Hela den vänsterrörelse som var ganska teoretisk togs på sängen när verkligheten brakade in. Jag tror mycket väl att nå­got liknande kan hända igen. Den ledande klassen kan hamna i samma ”lomhördhet” igen, det ser vi exempel på än idag.
– Jag var i Svappavaara igår. Där berättades det om att skola, badhuset och biblioteket ska stänga. Dom har samma känsla som för 40 år sedan: Här ger vi hela tiden, skapar rikedomar, men får aldrig något tillbaka, sa America Vera Zavala.

Även om de strejkande citerades rikligt var det bara en gruvarbetare från strejken som talade, Nils-Erik Wikberg (se intervju nedan).
I Malmberget finns fortfarande flera i strejkkommittén kvar i livet, även om den kanske mest karismatiske, Harry Isaksson, har gått ur tiden. Det var även hans ord om synen på framtiden efter strejken som fick avsluta föreställningen i Malmberget: ”Jag är jävligt optimistisk!”
Jonas Brännberg

Röster från jubiléet:

Johnny Nilsson, ordförande för Malmbergets strejkkommitté:
– Strejken gällde människovärdet. Vi var inte värda något innan strejken.

Göte Hermansson, styrelsemedlem i Gruvfyran:
– Strejken var startskottet för en rad förbättringar för alla arbetare.

Henry Sjöström, suppleant i Malmbergets strejkkommitté:
– För de unga gruvarbetarna var det en otrolig lärdom, vilken enighet vi kunde skapa under kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!