60 000 studenter, men bara 9 500 studentlägenheter

2013-01-29 00:41:22
Ett vanligt tecken för att se om den nya terminen startat i Göteborg, är rapporter om akut bostadsbrist för studenter i staden. Likadant var det i år.

Under hösten kom rapporter om hur Göteborgs Stads utlovade 2 000 nya studentlägenheter istället skulle bli omkring 300 nya fram till 2015. Stiftelsen Göteborgs studentbostäder (SGS) åtog sig att bygga 1 000 nya studentlägenheter fram till 2015, men meddelar att man bara kommer att kunna bygga klart 400 av dessa, enligt Göteborgs-Posten den 15 ­januari. Man beräknar att det sammanlagt kommer att kunna byggas 500 nya studentlägenheter fram till år 2015.
Även om SGS, som styrs av kommunpolitiker, kunde bygga de 1 000 studentlägenheter de har utlovat hade det inte varit ens i närheten av att vara tillräckligt.

Bostadsbristen är akut för studenter: 60 000 studenter slåss om          9 500 studentlägenheter i Göteborg enligt studentnyhetssidan spionen.se, och det säger sig självt att 1 000 till inte på långt när hade täckt det behov som finns.
Det kanske mest chockerande är att man väljer att hysa in studenter i 38 containrar för hisnande 2 900 kronor i månaden! Extra tragikomiskt blir det när det står att läsa på deras hemsida att ”Vi skall tillsammans med Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Chalmers, GFS, Göteborg & Co och Näringslivet vara en bidragande orsak till att studenten väljer Göteborg som studieort genom att erbjuda ett bra boende och att vi gemensamt utvecklar Göteborg som kunskapsstad”. Alla vet ju att bra boende är lika med boende i containrar för ockersummor och säkerligen kommer framtida nobelpristagare att frodas i den stimulerande miljö som bara en container kan ge.

I vanlig ordning skyller etablissemanget bostadsbristen på ett underskott på pengar, resurser, ­ekonomiska medel – vad de nu än må kalla det, men detta är en lättgenomskådad lögn.
Ett av flertalet exempel är att de fyra storbankerna i Sverige hade en genomsnittlig vinst på 237 miljoner kronor per dag under 2012. Det är över 80 miljarder kronor på ett år! Enligt Statens bostadskreditnämnds (BKN) marknadsrapport 2010 ­kostar det 19 miljarder kronor att bygga bort bostadsbristen i hela landet, alltså en mindre summa än vad banker­na tar ut i vinst på ett kvartal. Problemet är att man inte satsar efter de verkliga behov som vanligt folk har, utan istället ser till att maximera vinsterna till några få genom en hänsyns­lös politik som driver allt fler männi­skor till ruinens brant.

Vad som verkligen behövs inte bara i Göteborg utan i hela landet är en massiv byggkampanj för billiga och bra bostäder åt alla, en rejäl upprust­ning av alla lägenheter som är i behov av det, samt demokratisk kontroll och insyn för de boende. För att uppnå det krävs det att man organiserar sig i kamp tillsammans. Studenter, studentkårer, studentföreningar o s v runt om i Göteborg behöver samlas under gemensamma paroller i kamp mot den politik som förs och kräva skäliga studentbostäder till ett rimligt pris åt alla studenter.
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!