70 asylaktivister gripna vid blockaden i Göteborg

2011-01-18 14:44:52
Endast en massiv polisinsats kunde bryta den framgångsrika  blockaden av Sagåsens flyktingförvar utanför Göteborg. Under tre dygn har aktivisterna haft kontrollen över all trafik in och ut från förvaret. Protesten riktade sig mot utvisningar till Irak och var en solidaritetshandling för de 15 hungerstrejkande som vistas inne i förvaret som agerar till stöd för de utvisningshotade.

Över 100 asylaktivister deltog i blockad mot utvisningar till Irak under måndagskvällen och natten till tisdags. Sedan i lördags morgon har då transporten av irakiernas först skulle äga rum har förvaret blockerats. Aktion mot deportation, Asylrörelsen och Ingen människa är Illegal har kontrollerat in och utfart från förvaret under tre dagar. Men under natten tisdags hade polisen mobiliserat för att bryta upp blockaden och möjliggöra förflyttningen av irakierna till Stockholm varifrån planet till Bagdad går. Det tog fyra timmar för polisen att bryta blockaden och gripa en efter en. 70 personer greps och fördes till häkte i Mölndal och bärgningsbil förde bort bilar som blockerade vägen. Efter sex timmar släppte de flesta.

”Den som flyr har inget val – Ingen människa är Illegal” och ”Återinför rätten till asyl” ekade talkörerna mellan husväggarna när polisen i militaristisk stil marscherade fram.

– Vi vänder oss till den enskilda polisen här. Kan ni gå och lägga er i natt och sova gott efter att ha genomfört detta. Kan ni pussa era barn god natt och samtidigt leva med att ni utvisar andra barns föräldrar i döden. Ni splittrar familjer och agerar bödlar, var ord som riktades mot polisen.

Det var en massiv syn när aktivisterna ställde upp sig i fyra led i armkrok som sträckte sig över hela vägen för att förhindra polisens planer på att genomföra förflyttningen för utvisning. Redan under kvällen hade man ställt upp för att veta hur man skulle agera när polisen väl kom till platsen. Det var en fantastisk syn av solidaritet som visade sig denna dag. Från morgonen strömmade hela tiden folk till, kaffe mat och dricka hade man med sig till de som planerat stanna över natten, vilket blev över 100 personer.

Aktivisterna samlades i stormöten varje gång en ny grupp anlände. Man gick igenom vad som hänt, diskuterade taktik och regler. Full demokrati över agerande rådde. Alla var överens om att blockaden skulle vara intakt. Man övade att ställa upp för att snabbt kunna formera sig när polisen kom. Vid flera tillfällen gick man upp till förvaret för att visa de inlåsta sin solidaritet och konversation fördes via handskrivna lappar ”Jag vill inte dö hjälp mig”, ”Jag har varit här i ett år, varför?” frågade sig de intagna.

Samtidigt fortsätter den hungerstrejk som inleddes i onsdags förra veckan i protest mot den avvisning till Irak som är planerad att ske under onsdagen 19 januari med ett plan från Arlanda till Bagdad. Natten mellan fredag och lördag försökte även en intagen att ta sitt liv genom att skära sig i halsen. Denna man är en av de som ska finnas med på Frontexplanet.

Den svenska regeringen och Migrationsverket är satt under en otrolig press. Över landet växer asylrörelsen. Aktionsgrupper bildas och allt fler ifrågasätter tvångsutvisningar till Irak. Demonstrationer skedde samma dag i Stockholm och Malmö.

En rad organisationer ifrågasätter utvisningarna däribland Röda korset, FARR och Sveriges Kristna Råd. I uttalande meddelar de att ”De kräver att Sverige stoppar avvisningar till Irak tills Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter hunnit ta ställning till säkerhetsläget i landet”.

Migrationsminister Tobias Billström (M) får symbolisera den hårdare hanteringen av irakiska flyktingar. Sedan 2008 har över 800 irakier utvisats mot sin vilja, var tredje vecka går ett Frontexplan från Arlanda eller Landvetter med mellan 20 och 30. Över 2 500 irakier väntar på utvisning.

Vi måste avslöja fiendens språk. Rasister och högerregering talar om massinvandring när det i själva verket handlar om massutvisningar. Nu fortsätter arbetet med att ansöka inhibition och verkställighetshinder hos Europadomstolen. Och nya demonstrationer planeras för onsdagen.

Kristofer Lundberg

GP GT SvT

GP Rapport GP GPTV

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!