72 999 namn ökar pressen på Stadshuset

2014-11-13 13:36:46
Strax innan kommunfullmäktigemötet den 10 november lämnade RS Stockholm över 72 999 namn mot rasismen till politiker i det rödgrönrosa styret. Sissela Nordling Blanco (FI) och Åsa Lindhagen (MP) tog emot listorna. Namnen är insamlade i Stockholm framförallt sedan Sverigedemokraternas genombrott 2006.

–Här är listor med rubriken ”Stoppa SD-rasismen” och ”Stoppa det nazistiska våldet”. Gemensamt är att de innehåller krav på att kampen mot rasism måste kopplas ihop med kampen för allas rätt till jobb, bostad, anständiga löner och bra välfärd, sa Elin Gauffin (RS) vid överlämningen av namninsamlingen.
– När vi är ute och pratar med folk håller alla med om att detta är viktigt för att kunna dra undan mattan under fötterna på rasisterna, sa Lina Westerlund (RS).
– Jag håller med, men det räcker inte.  Även enskilda insatser så som flyktingamnesti som FI drev i valet är viktigt. Vi kommer att satsa mycket på utbildningsinsatser mot diskriminering i till exempel bostadsbolagen, socialtjänsten, skolorna och förskolorna. Så det är inte bara att det behövs byggas fler bostäder, de som finns ska inte spä på diskrimineringen, sa Sissela Nordling Blanco.
Både Blanco och Lindhagen menade att de kommer att genomföra upprustningar i förorten, vilket kommer att märkas i budgeten som läggs fram den 12 november. Även kollektivavtal i alla upphandlingar kommer att införas.
– Det blir ett stort jobb då det till exempel finns hundratals hemtjänstföretag utan kollektivavtal. Vi kommer tillbaka om ett år och följer upp, sa Gauffin.
– Vi känner pressen, avslutade Åsa Lindhagen. ■