Danmark: Hemligt rasistiskt nätverk avslöjat

2011-08-17 12:21:47




Endast två och en halv vecka efter den fruktansvärda terrormassakern i Norge, har ett hemligt nätverk av rasister avslöjats i Danmark. Med
cirka 100 medlemmar, har ”ORG” funnits i 20 år, och förberett sig för en ”uppgörelse” med invandrare och ”förrädare”. Ledande medlemmar i Dansk Folkeparti och en ö­känd polis var bland dess medlemmar.

Nyheterna publiceras idag av tidningen Politiken, som rapporterar att ORG ”startades av en liten grupp män, av vilka flera har haft ledande positioner i Dansk Folke­parti, eller varit kandidater för partiet, men samtidigt deltagit i Ku Klux Klan-liknande ritualer och utövat inflytande i högerextrema organisationer.
Flera ORG-medlemmar har sagt att de är villiga att använda våld mot invandrare och har lov­ordat Hells Angels stödgrupp AK81:s misshandel av ’provocerande svartskallar’.”

Den norska högerterroristen Anders Behring Breivik, som dödade 77 människor den 22 juli, var under många år medlem i rasistiska och populistiska Fremskrittspartiet (FrP), innehade poster lokalt och var en kandidat i lokalval. Foton publiceras nu där han festar med FrP:s ordförande i Oslo.
Det ännu mer rasistiska Dansk Folkeparti (DF) kan nu kopplas till det hemliga nätverket med syfte att ”rena” Danmark från invandrare och ”förrädare”.
Ledaren för ORG, Jesper Nielsen, var DF:s ​​ledare i Århus och en annan ledare var kandidat till parlamentet. Nätverket följde noga sina fiender, med ett ”omfattande ’förrädarearkiv’, som kallas Stora Minnet”, rapporterar Politi­ken.
Köpenhamnsledare för ORG var en polis som suspenderades av politiska skäl 2009, för att ha använt sin position för att överva­ka 8 000 politiska motståndare till vänster. Han hade också vapen och ammunition i sin lägenhet, tillsammans med klistermärken med texten ”Verkliga danskar skiter på Koranen”.
Men, som i fallet med Murdochskandalen i Storbritannien, fördes information om ORG i utredningen mot polismannen 2009 inte vidare eller offentliggjordes.

Den hemliga organisationen, ORG, använde flera fronter, till exempel en högerorienterad ungdomsorganisation, en webbsida och Den Danske Forening. Även en organisation för ”pressfriheten” [det vill säga försvar av rasism i media] är kopplad till ORG. De flesta medlemmar har offentliga positioner, samtidigt som de deltar i rasistiska ritualer, bränner kors och diskuterar etnisk rensning.
Nyheten om ORG visar återigen hur långt vissa högerextremister är beredda att gå. Samtidigt ligger stora delar av deras politik i linje med populistiska och rasistiska partier i parlament runt om i Europa.

I Danmark har DF:s roll som stödparti till den konservativa regeringen gjort Danmarks migrationspolitik till en av de värsta i Europa. Till exempel måste en dansk medborgare vara 24 år för att gifta sig med en utlänning (DF kräver nu att det höjs till 27 år).
Den danska författaren Carsten Jensen anmärkte i en intervju med en norsk tidning, att ”som dansk, hör jag Breivik från talar­stolen i Folketinget varje dag”, med hänvisning till likheterna mellan Dansk Folkeparti och terroristen i Norge.
Några av de mentorer Anders Behring Breivik haft, såsom Alan Lake från English Defence League och bloggaren Fjordman, hålls också högt av rasistiska Sverigedemokraterna.

Den ökade spridningen av rasism och islamofobi i de nordiska länderna är en produkt av en försvagning av arbetarrörelsen och nedmonteringen av välfärdsstaten. Ledande politiker har uppmuntrat denna utveckling och försöker söndra och härska.
Norge, Danmark och Sverige har alla soldater i Afghanistan och har i princip kriminaliserat asylsökande. Hotet från terrorn i Norge och nätverket i Danmark måste besvaras av fackföreningar, vänsterorganisationer och aktivister i rörelser för kamp mot nyliberalism och rasism.
Nya arbetarpartier med socia­listisk politik behövs.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!