Alby inte till salu

2013-06-11 09:32:18
Kampen om allmännyttan på Albyberget har kommit in i ett avgörande skede. Socialdemokraterna i Botkyrka kommun avslöjar sig som rena utförsäljarna i allians med moderaterna – en varning för hyresrättsaktivister över hela landet.

Den 31 maj lämnade kampanjnätverket Alby inte till salu in 6 600 namn som är det som krävs för att väcka frågan om folkomröstning i kommunen. Ända sedan i september förra året har kampanjen, som startades av bland andra fritidsledarna Nabila Abdul Fattah och Emma Domiguez, kämpat med att få in namnen. Det handlar om 1 300 lägenheter som man vill rädda kvar i det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen. Man pekar på Fittja som varnande exempel, där försäljning till privatvärd har lett till ständiga ägarbyten med utebliven upprustning som följd.

Egentligen borde det allmännyttiga bostadsbolaget vara smickrade över så engagerade hyresgäster men känslorna är inte besvarade. Den 31 maj var en fredag. På måndagen den 3 juni beslutade Botkyrkabyggen att sälja Albyberget till företaget Mitt Alby för 700 miljoner kronor. Därefter gjorde Botkyrkabyggen utskick till sina hyresgäster som sköljer lovord över den nya ägaren. "Mitt Alby", till och med själva namnet understryker det privata ägandet, framställs som rena socialtjänsten som tänker dela ut gratis lokaler och internet till ideella föreningar till höger och vänster. Huvudägaren är riskkapitalisten Mikael Ahlström som brer på ordentligt i lokaltidningen Södra Sidan: 
– Tidigare har jag donerat pengar till Hjulstaskolan för att fler elever ska uppnå gymnasiekompetens. Sen läste jag boken Två soldater om gängbildningar och insåg att det är ett stort problem.
Har vi förstått rätt, han köper 1300 lägenheter till reapris för att stoppa gängbildning? Är detta ett stort problem i Alby? Har Albyborna bett om detta? Är det verkligen vad det här handlar om? Taktiken är uppenbarligen ett försök att splittra motståndet mot utförsäljningen bland befolkningen. Mikael Ahlström skryter om att att han träffat ett antal föreningar, Franzingo, Boodla och Orten skriver.

En Albybo som engagerat sig för orten, Carlos Rojas, har tagit jobbet som rådgivare åt Mikael Ahlström. Sverige går mot ett välfärdssystem som bygger på givmildhet från miljardärerna – så som den gamla tidens allmosor. Mikael Ahlström försöker köpa sig tacksamhet och ett bakbundet föreningsliv – allt för att kunna fördubbla vinsten.

"Mitt Alby" har fått igenom en höjning av avkastningskravet från 3,5 procent som Botkyrkabyggen hade till 6,8 procent. Affären blir slutgiltig när kommunfullmäktige har sagt sitt den 26 juni. Samma möte beslutar om det blir en folkomröstning eller inte. Socialdemokraterna, största partiet, har gjort klart att de röstar nej – tillsammans med moderaterna – med argumentet att det inte går att finansiera en upprustning av övriga 12 000 lägenheter på annat sätt än genom försäljning. Man undrar vad 40 – 50 års hyrespengar tagit vägen, alla hyror innehåller ju en pott för framtida underhåll.

Om det fanns ett stort socialistiskt arbetarparti skulle detta kräva renovering av allmännyttan, likt 60-talets miljonprogram, där hyresrätterna istället för att som idag skattediskrimineras, återfick subventioner. Är det politiken eller marknaden som ska styra? Vänsterpartiet, Tullingepartiet, Botkyrkapartiet och Sverigedemokraterna har flaggat för ett ja till folkomröstningen. Miljöpartiet och Kristdemokraterna har inte bestämt sig. Alby inte till salu-aktivister är förbannade över politikernas brott mot demokratin.
"Jag tror inte på sossar eller moderater, idag är de samma sak. Förlåt mamma, förlåt morfar, för ni trodde på det Sverige som Palme gav er. Alliansen började med att rasera den men sossarna har gått med och avslutat jobbet åt dom. Ni får mig att vilja bränna bilar…", skriver Emma Domiguez om sveket på Facebook.

Alby inte till salu har stoppats från att samla in namn på ungdomsgårdar, skolor och bibliotek. Botkyrkabyggen har till och med bussat polisen på hyresgäster som har sökt dialog. Kampen fortsätter dock. Den 12 juni kl 18:00 blir det en stor demonstration i Alby, samling på berget (övre t-baneuppgången).
Elin Gauffin

Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat länge för ett bevarande och en utbyggnad av allmännyttan och för ett byggande av klimatanpassade lågenergibostäder i form av hyresrätter.
Läs mer om Haninge här:
Läs mer om Luleå här:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!