
Det groteskt antifackliga flygbolaget Ryanair får utstå allt mer kritik från sin personal som har tröttnat på dåliga arbetsvillkor och den undermåliga arbetsmiljön. Protester och strejkaktioner har duggat tätt, och nu mobiliseras det till en gemensam protestdag den 10 augusti.
Våren 2015 försökte Ryanair öppna ett regionalt center i Billund i Danmark, vilket mötte ett starkt motstånd från fackföreningarna och Köpenhamns socialdemokratiske borgmästare. Företaget anklagades för att kränka arbetarnas rättigheter och genomföra social dumping med låga löner. Anställda i Danmark sa att de under några månader fick mindre än hälften i lön jämfört med andra lågkostnadsbolag. Ryanair stängde sitt danmarkskontor och flyttade sin danska personal till andra kontor i Europa.
Ryanair började flyga 1985. De hade då en personalstyrka på 25 personer, ett flygplan och under det första året 5 000 passagerare. Idag har Ryanair en personalstyrka på 13 000, 430 flygplan och 130 miljoner passagerare per år. Det är Europas största flygbolag. Det har åstadkommits genom att en hänsynslös ledning har utnyttjat systemet till bristningsgränsen. Det har naturligtvis understötts av ett nyliberalt etablissemang i Europa.
En lång konflikt med piloterna slutade 2017 med att Ryanair erkände piloternas fackföreningar. Ryanairs chef Michael O’Leary har tidigare sagt att han hellre hugger av sig händerna än att erkänna fackföreningarna. Men han hade inget val eftersom många piloter hade sagt upp sig under året och avgångar ställdes in på grund av personalbrist. Han riskerade att möta julrushen 2017 med enbart inställda flyg.
Nu har konflikten flammat upp igen och augustis semesterrusning möts av strejker och avbokningar. Den irländska pilotföreningen skrev i juli till de EU-kommissarier som efter 2,5 år inte har gjort något för att reglera arbetssituationen hos de europeiska flygbolagen:
”Vi uppmanar er kommissionärer Thyssen och Bulc, att lägga märke till vad som är fel ’där ute’. Där ute i luften, i cockpit och kabiner, och i vissa flygbolags agerande. De påstår att de engagerar sig i en social dialog, men deras handlingar talar ett helt annat språk.”
Under tiden går många arbetare hos Ryanair ut i strid. En Facebook-grupp som kallar sig Ryanair Cabin Crew United koordinerar en alleuropeisk handlingsplan.
”Den här killen måste förstå att gränsen är nådd”, skrev en i gruppen. ”Vi vill få ett slut på den här fåniga cirkusen”, skrev en annan.
Även piloterna går ut i strejk igen. Flygbolaget säger till sina passagerare: ”Ryanair har fått strejkvarsel på fredag den 10 augusti från piloternas fackföreningar i Belgien och Sverige. Vi har också varslats om en möjlig strejkaktion av piloter i Tyskland och Nederländerna. Vi antar att dessa koordineras och äger rum på fredag den 10 augusti.”
Irländska piloter har än så länge den här sommaren varit ute i endagsstrejker fyra gånger. De ansluter sig också till strejkerna den 10 augusti.
Medlemmar i Irish Airline Pilots’ Association (IALPA) säger att strejkaktioner kommer att fortsätta ”tills vi ser en påtaglig förändring i företagets attityd beträffande piloternas rimliga krav på en överenskommelse om ett rättvist och transparent förhållningssätt beträffande förflyttningar och andra, besläktade ärenden.”
Under tiden hotar Ryanair att avskeda 100 piloter och 200 kabinpersonal, eller att förflytta dem till Polen. Dessa hot har bara gjort arbetarna än mer kampvilliga. Det här är en het sommar för Ryanair. ■