Allt fler romer tvångsutvisas

2013-04-07 10:33:35

foto: Wikimedia commons Showman / CC
Fler och fler romer utvisas till Kosovo.

Samtidigt som situationen för romer förvärras i hela Europa pågår en hetsjakt även här i Sverige.

Regeringen och Migrationsverket fortsätter att utvisa romer till Kosovo, trots alla rapporter som kommer om den fruktansvärda situationen de lider under. Enligt nya siffror från UNHCR ökar tvångsutvisningarna och ökade 2012 med hela 50 procent jämfört med 2011.

Allt fler romer skickas också till Kosovo med tvång. ”UNHCR:s ­siffror visar att förra året tvångsutvisades över 600 romer till Kosovo från Sverige och andra EU-länder. Samtidigt som 432 återvände frivilligt, efter ett utvisningsbeslut”, rapporterade Ekot förra veckan.
Förtrycket mot romer är monumentalt och märks i hela samhället. De stängs ute från jobb, bostäder och restauranger etc. I oktober förra året rapporterade Ekot om hur en av tre bensinstationer vägrar att hyra ut bilar till romer.
I mars startade Dagens Nyheter (DN) artikelserien ”DN granskar tiggeriet i Stockholm”. Regeringen har gått ut med att de vill förbjuda tigge­riet på gatorna och tiggare, framförallt romer, antas och anklagas direkt för att tillhöra kriminella gäng. DN:s granskning visar något annat: det handlar om en extrem fattigdom.

”Den ekonomiska krisen i Europa har också gjort att frågan om romer­nas situation har kommit i skymundan.
– Med krisen har främlingsfientligheten ökat och det märks i EU-parlamentet, där nya partier gör det svårt att föra en saklig debatt om romer, anser Anna Hedh, socialdemokratisk parlamentariker (P1 Konflikt i måndags).
I flera andra länder i Europa tar sig förtrycket mot romer mer våldsamma uttryck. Det högerextrema, öppet rasistiska Jobbik i Ungern, som fick näst mest röster i senaste valet, och deras officiellt förbjudna ­beväpnade gren, ”Ungerska Gardet”, är ökända för sina attacker och mord på romer. Även om gardet är förbjudet har det liten effekt. Tydligast blir det då en av tio poliser gått med i den så kallade fackförening som Jobbik har startat.
Att över 300 000 romer har satts i arbetsläger och tvingas jobba hårda timmar för 2 600 kronor i månaden är ofattbart och något som måste bekämpas av fackföreningarna i ­landet.

Rasismen och förtrycket mot romer är inget nytt påfund. Länge har en viss folkgrupp pekats ut som syndabockar, en retorik och handlingar som syftar att gynna de som redan har makten i samhället.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!