Antifascist i Finland mördad av nazister

2016-09-21 16:09:32

foto: Skärmdump från Youtube


Ett fruktansvärt mord har skakat Finland. Under en nazistisk marsch i Helsingfors den 10 september misshandlade en medlem i det nynazistiska Finska motståndsrörelsen en antifascist så svårt att mannen dog på sjukhus sex dagar senare.

Nedan följer ett uttalande från det finska antirasistiska nätverket Antirasismi Oulu.

Finska motståndsrörelsen publicerade på sin hemsida en video som visade hur den misshandlade mannen låg på marken i en blodpöl. Nazisterna tog stolt på sig ansvaret för våldsdådet. 

Sent på lördag kväll den 17 september grep polisen gärningsmannen. Polisen rubricerar brottet som misshandel och grovt vållande till annans död.

Finlands högsta polischef Seppo Kolehmainen, som redan tidigare har välkomnat Soldiers of Odin [en högerextrem gatupatrull], har  alltid förringat extremhögerns fara. Enligt honom skulle det inte vara svårt att avskaffa nazistorganisationerna, men att det inte skulle spela någon roll då de skulle fortsätta sin verksamhet ändå. Dessutom ingrep polisen varken mot nazisternas demonstration eller våldet. 

Denna typ av politisk terror är den första på årtionden i Finland som har lett till ett dödsfall. Regeringen och myndigheterna tar inte extremhögerns våld mot vänstern och flyktingar på allvar. Även domstolarna är likgiltiga och beaktar inte de politiska och rasistiska motiven som enligt kriminallagen skulle skärpa straffen. 

Finland är ett land där nazisterna dödar en aktivist och är stolta över det, samtidigt som polisen vänder bort blicken. 

Den politiska naturen av brottet försöker man dölja genom  att prata om detta var en enskild händelse som av misstag ledde till döden. Men om nazisterna attackerar sina politiska motståndare och skadar dem så allvarligt att de dör är det inte fråga om ”bara” en misshandel.

Nazisternas gatuterror är inte en överraskning. Finska motståndsrörelsen har attackerat antifascister upprepade gånger. Man bör inte ha någon dialog med nazister – det är meningslöst och farligt. De som hatar tålamod och överseende samt är frihetens övertygade motståndare bör varken ges rätt att uttrycka sin vilja eller uppnå sina mörka mål.

För att stoppa den nazistiska terrorn kan vi inte lita på den borgerliga staten och dess institutioner. Den antifascistiska och antirasistiska rörelsen måste nu på allvar trappa upp kampen. På den politiska arenan behövs det en bred enhetsfront och på gator och torg aktivister. Vi måste anordna motdemontrationer, men också stå upp för rätten till självförsvar.

 

Det finska antirasistiska nätverket Antirasismi Oulu står för:

  • En ny stark antifascistisk rörelse måste byggas.
  • Stoppa den nazistiska gatuterrorn – Ingen tolerans mot frihetens hatare.
  • De rasistiska och fascistiska rörelserna måste kriminaliseras. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!