Antirasisternas kamp knäckte nazistiska Svenskarnas Parti (SvP). I Eskilstuna, Jönköping, Stockholm, Göteborg och andra orter har tusentals demonstrerat när SvP försökt marschera. Nu läggs partiet ner – men hotet från nazisterna är långt ifrån över.
För drygt ett år sedan satte Svenskarnas Parti sig själva i fokus med den grova misshandeln av fyra personer på kvällen efter demonstrationen den 8 mars i Malmö. Den svårast skadade var Showan Shattak och manifestationer under parollen ”Kämpa Showan” genomfördes runt om i landet. Först tre månader senare kunde han lämna sjukhuset.
Tre medlemmar i SvP greps av polisen för misshandeln, men den huvudmisstänkte, Andreas Carlsson, är fortfarande på fri fot. Andreas Carlsson var en av flera som SvP skickade för att delta i kriget och stödja fascistiska grupper i Ukraina.
Svenskarnas Parti bildades år 2008 som en efterträdare till Nationalsocialistisk front, NSF. Den öppna nazismen skulle bytas ut mot en profil som mer liknade Sverigedemokraternas. Men det nazistiska förflutna var mycket synligt och partiet samlade endast en minoritet av det gamla NSF.
Det är antinazismen på gatorna, skolorna och arbetsplatserna som ska ha äran för SvP:s nedläggning. Överallt där de har marscherat – eller försökt att marschera – har nazisterna mött massivt motstånd.
Två Första maj – i Eskilstuna 2013 och Jönköping 2014 – har tusentals personer demonstrerat sin avsky mot som mest kanske 100 nazister från hela landet. I Malmö demonstrerade 10 000 efter överfallet i mars ifjol och 2 000 när SvP skulle hålla valmöte den 23 augusti. Nazistpartiets valturné möttes av över 2 000 demonstranter i Göteborg och upp till 10 000 i Stockholm.
SvP fick massivt polisbeskydd för alla sina marscher, och fick tillstånd att tala i Almedalen och på torgen i Visby sommaren 2014. De fick stor uppmärksamhet i media, till exempel ett hemma hos-reportage med partiledaren Stefan Jacobsson i Svenska Dagbladet.
Liberaler hävdade att motdemonstrationerna skulle gynna nazisterna. Protesterna i Jönköping kritiserades av Hanne Kjöller på Dagens Nyheters ledarsida, där hon skrev att SvP ”lyckades” medan motdemonstranternas aktion var ett slag mot demonstrationsrätten.
Sådana kommentarer ingår i den normalisering av rasism som skett efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Nazistgrupperna utnyttjar normaliseringen för att försöka ta steg framåt. Det gäller både möjligheterna till att få polistillstånd och beskydd, samt att ta kommunala mandat på SD-listor.
Men nazistgrupperna präglas också av ständiga kriser. Försöket att inrikta sig på val slutade i fiasko för SvP. Deras förväntningar om ett genombrott, som kom ur den stora uppmärksamheten i media, infriades inte alls. Av rasistiska väljare uppfattades SvP som en variant av det större SD. Efter valet har SvP knappt synts till. De har lagt ner sin nättidning Realisten och flera ledande nazister har hoppat av.
I uttalandet där partiet proklamerar sin nedläggning beskrivs stora svagheter, som de fram till nu gjort allt för att dölja genom att förlägga en stor del av sin aktivitet på internet. Myten om stark förankring hos det ”svenska folket” skulle upprätthållas.
Nu medger SvP själva att ”knappt hälften av partiets kandidater meddelade sig säkra på att de ville kandidera igen. Redan inför valrörelsen lämnade en person partistyrelsen utan att någon ersättare kunnat utses och efter valet har flera distriktschefer lämnat sina poster, ett par redan före en efterträdare kunnat utses och de flesta platserna står fortfarande tomma. En bra bit in i maj har fortfarande inte hälften av medlemmarna förnyat sitt medlemskap, trots att ett flertal påminnelser har skickats ut. Tidigare under året gjordes även ett utskick till samtliga medlemmar från 2014 angående att försöka styra upp och inventera organisationen, men för få svar inkom för att organiseringen av sådana möten skulle kunna anses betydelsefulla.”
SvP är det andra nazistpartiet som läggs ner det senaste året, efter Nationaldemokraterna som försvann förra våren. Båda organisationerna hade var sin kortare period där de kunde samla något hundratal anhängare. Strax dessförinnan försvann info-14, som länge var den dominerande nazistgruppen i Sverige. Nazismens kriser och nedläggningar är viktiga för att bedöma stämningen i Sverige idag.
SvP är nedlagt, men nazisthotet finns kvar. En stor del av dess medlemmar verkar helt demoraliserade. Men konkurrenten Svenska motståndsrörelsen hade redan innan nedläggningen inlett en kampanj för att försöka värva över resterna av SvP.
Stefan Jacobsson är en av flera i SvP som tidigare har varit medlemmar i SMR. Andra i SvP går troligen över till SD. Det kan också uppstå nya grupper, vilket har hänt många gånger de senaste 10-20 åren.
Lärdomen från SvP:s nedläggning är att nazism och rasism måste bemötas över allt där den dyker upp, med massiva manifestationer. Men så länga orättvisor och högerpolitik kvarstår, och det inte finns ett starkt antikapitalistiskt och antirasistiskt alternativ, kommer grogrunden för nazism och rasism att finnas kvar. Kampen fortsätter! ■