Attackvåg mot asylboenden

2016-03-10 14:41:38

foto: SVT
Kånna skola i Ljungby brann ned efter att ha föreslagits av kommunen som akut flyktingboende.

I fjol höst genomfördes en våg av attacker mot asylboenden i Sverige. Det var den värsta attackvågen någonsin. Bränder eller försök till mordbrand skedde på närmare 50 olika flyktingboenden under förra året.  

I SVT:s Uppdrag granskning den 2 mars gjordes en genomgång och granskning av de bränder som skedde på minst 45 olika flyktingboenden och HVB-hem under förra året (HVB, Hem för vård eller boende).
På de HVB-hem som attackerades bodde ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar. Utöver bränder och brandförsök handlar det även om misshandel, skadegörelse och trakasserier.
Stiftelsen Expo har gjort en kartläggning av alla attacker mot asylboenden under de senaste åren, och konstaterar i sin rapport att det under år 2015 skedde fler attacker än de fyra tidigare åren tillsammans.
Enligt Expo skedde det 95 attacker på asylboenden och planerade asylboenden mellan åren 2011 och 2015, varav 50 bara under år 2015. Det har varit mer intensivt än det var under en period med liknande händelser under 1990-talet.

Uppdrag granskning tar i sitt reportage upp frågor som varför bränder har anlagts på asylboenden och varför så många hyllar bränderna. Reportrarna tog kontakt med flera av dem som öppet har hyllat bränderna i sociala medier och som bland annat skrivit att Sverige är under fientlig invasion och att mordbränderna är ”självförsvar”.
På ett HVB-hem i Höör ägde ett mordbrandsförsök rum i oktober. Någon hade hällt ned tändvätska genom ett öppet fönster och tänd­stickor hittades på marken. Då bodde det bara unga flyktingar som låg och sov vid tillfället. Ungdomarna blev traumatiserade av händelsen och flera var vakna på nätterna i flera veckor efteråt för att se om något skulle hända igen.
En av ungdomarna hade tidigare haft en traumatisk upplevelse med eld och mådde mycket dåligt efter händelsen. Personal på boendet visade under reportaget några hakkors som sprayats på väggarna inne i ett skjul på gården, men polisen vill inte koppla samman hakkorsen med mordbrandsförsöket. Polisen har inte haft koll på nazistgruppers aktiviteter i de områden där mordbränder och mordbrandsförsök har skett.


Men nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som den våldsamma nazistsekten SMR numera vill kalla sig, har satt upp klistermärken med sina paroller i flera av dessa områden. Polisen avfärdar dock att nazister har varit aktiva då klistermärkena kan köpas från organisationens hemsida av vem som helst. Men oavsett om det är organiserade nazister eller inte är det en nazistisk gärning som kan kopplas samman med mordbränderna.
”Mer bensin och Solstickan åt folket”, skrev en man offentligt i sociala medier. Uppdrag granskning träffade mannen som ville vara anonym. Han ansåg sig inte vara rasist, utan en ”vanlig svensk”.
Men vad beror det på att någon som inte ens anser sig vara rasist ändå tycker att det är bra med mordbränder på asylboenden? Till stor del beror det på den nya människosyn som helt har normaliserats tack vare rasistiska organisationers normalisering och acceptans av både media och andra politiska organisationer.
När såväl Allianspartierna som regeringen totalt har anammat Sverigedemokraternas politik och retorik visar de tydligt för folket att det är helt acceptabelt att vara rasist, vilket leder till rasistiskt våld.
Sverigedemokraternas våldsamma retorik och även våldsamma handlingar har lett till att våld och stark rasism accepteras och breder ut sig till samhällets alla hörn. Därför är det otroligt viktigt att rasismen bekämpas på alla plan: i debatter och diskussioner och i politiska protester och demonstrationer på gator och torg.
Vi måste enas i en antirasistisk kamp för rätten till asyl och trygghet, fast arbete, bostäder och jämlikhet för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!