Banker och rika ska betala krisen

2009-03-18 17:25:29
Det är banker och storbolag – ledda av rika direktörer och ägda av en liten grupp stenrika – som bär ansvaret för krisen. Därför ska de ock­så betala krisen.

Bara en folkstorm stoppade storbanken SEB:s bonusar och försök att smygvägen höja direktörslönerna.
Direktörernas bonusjakt och törst efter nya miljonlyft har dock inte släckts med SEB.

Krisåret 2008 märktes inte i direktörernas plånböcker. Det blev ”feta vd-löner trots krisår” (Svens- ka Dagbladet den 10 mars).
Oavsett om bolagen redovisar vinst eller inte ser direktörerna till att sno åt sig.
I slutet av förra året var­slade stålbolaget SSAB 1 300 anställda och aviserade förluster, samtidigt fick bolagets vd Olof Fax­ander en lönehöjning på 71 procent under 2008 – totalt får han 11,4 miljoner kronor i ersättning.

Även i år kommer aktie-ägarna att få utdelning. Sveriges mäktigaste ägarfamiljer fyller på sina kassakistor efter vårens bo- lagsstämmor.
Utdelningskungen Stefan Persson får mest som vanligt – drygt 4,7 miljarder kronor från Hennes & Mauritz i år.
De direktörer som spekulerat bort pensionsfondernas pengar har belönat sig själva med högre lön och mer i bonus samt sett till att rädda sina egna pensioner.

Samtidigt som AMF Pension – som ägs av facket och arbetsgivare – meddelade att man sänker pensioner för sina 2 miljoner sparare gav man besked om att cheferna skulle få 17 miljoner kronor mer i bonus.
I AMF:s styrelse stödde LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin den höjda bonusen, men sedan svängde hon.

Det är knappast förvånande att välavlönade facktoppar röstar för bonusar och höjda direktörslöner samtidigt som de skriver på lönesänkningsavtal för arbetarna.
Dessa facktoppar mås­te bytas ut om facken ska bli demokratiska och kämpande organisationer.
Sak samma kan sägas om politikerna, som också har årslöner som överstiger en miljon kronor.
De är också ansvariga för bonuskarusellen och direktörernas fantasilöner, vilket är ett ytterligare skäl för att ett nytt socialistiskt arbetarparti måste byggas.
Direktörernas och aktie­ägarnas girighet och arrogans visar kapitalismens rätta ansikte.

rs/Offensiv kämpar för ▼

  • Låt de rika betala – stopp för alla aktieutdelningar, chefsbonusar och fallskärmar; återinför skärpta skatter på arv, förmögenheter och höga inkomster.
  • Stoppa varslen – kamp för arbe­te genom att dela på jobben med kortad arbetstid och utbildning, sex timmars arbetsdag utan löne- sänkning.
  • För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatomställning av tran-sporter, energiförsörjning- en och byggandet m m.
  • Förstatliga bankerna, bilindustrin, energijättarna och de stora byggbolagen – för en demokratisk planerad ekonomi.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen till 90 procent. Höj ta­ket och sänk avgifter­na.
  • Stopp för alla nedskärningar och privatiseringar – anställ 200 000 fler inom vård, sko­la och omsorg, kollektivtrafik, fritid och kultur o s v.
  • Lika lön för lika arbete – försva­ra kollektivavtalen mot EU:s lönedumpning och Lavaldomar.
  • Demokratiska och kämpan­de fack – för ett nytt socia­listiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!