Bekämpa hemlösheten

2008-12-10 18:46:40
Under hösten har det kommit flera larmrapporter om att nya grupper hamnar i hemlöshet. Det handlar om unga, äldre och papperslösa.

Fattiga pensionärer som inte klarar av att betala sina räkningar längre vräks. Som papperslös flykting, utan personnummer, är det svårt att få en bostad. Att tvingas gömma sig undan myndigheter för att undvika utvisning gör förstås att man hamnar i en mycket utsatt situation.
De unga som rymmer hemifrån och blir hemlösa gör inte det som ett vanligt tonårsuppror, utan det handlar om en flykt från våld i hemmet, missbrukande föräldrar eller att de blir utslängda och inte har någonstans att ta vägen.
Sociala myndigheter lämnar unga hemlösa utan stöd, då föräldrar är skyldiga att försörja barn fram tills de fyller 20 år. Det finns flera fall där socialförvaltningen uppmanat hemlösa elever att hoppa av skolan för att de ska kunna få socialbidrag.

Det finns en felaktig syn att endast missbruk är orsaken till hemlöshet. Liksom psykiska problem kan det förstås vara en faktor, men långt ifrån den enda. Ibland är det också snarare en följd av hemlöshet än orsaken.
Andra skäl till hemlöshet är fattigdom, att människor faller mellan stolarna och varken får jobb, a-kassa eller socialbidrag och att det råder bostads­brist. Finns det för få bostäder finns det också människor som blir utan.
Framförallt saknas billiga, små lägenheter.

Högerns bostadspolitik minskar möjligheterna för hemlösa att ta sig ur sin situation, samtidigt som fler riskerar att förlora sina hem.
Stockholms stads fanatiska kam-panj för ombildning av allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter, som visa-de sig vara ett fiasko då bankerna inte längre beviljar bolån, var en attack på lågavlönade, visstidsanställda, unga, hemlösa och alla som inte kan få lån. Högerregeringen planerar fortfaran­de att införa marknadshyror, det vill säga stora hyreshöjningar, som skulle kunna tvinga 100 000 människor i he­la landet att flytta.
Kapitalismens kris gör att allt fler förlorar sina hem. I oktober rapporterades det att antalet bostäder som Kronofogden beslagtagit fördubblats under år 2008, med 857 utmätningar  den 17 oktober.

Om det finns 1 500 miljarder kronor att ge till bankerna så måste de pengar som behöver satsas för att bekämpa hemlösheten också finnas. Låt de rika, bankdirektörer, politiker och storföretagare betala!

Karin Wallmark

 RS / Offensiv kräver ▼

  • Fler billiga allmännyttiga lägenheter. Nej till marknadshyror.
  • Fler försökslägenheter som görs om till eget boende så snabbt som möjligt.
  • Förbättring av trygghetssystemen, återställ a-kassan och sjukförsäkringen.
  • Upprustning av psykiatrin.
  • Tillräckligt med resurser till de sociala myndigheterna, de mås­te ge stöd till alla som behöver det.
  • Ett stödpaket för dem som riskerar att förlora sina hem till följd av den ekonomiska krisen.
  • Höjda pensioner.
  • Återinför rätten till asyl. Papper åt de papperslösa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!