”Besparingar mot allt förnuft”

2015-05-13 16:47:50
Seko Pendelklubbens ordförande Anna Söderberg sågar de stora nedskärningar i pendeltågstrafiken som väntar. Detta sedan det moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons dragit i nödbromsen för hela Storstockholms lokaltrafik (SL) och utsett sig själv till ”vakthund” mot skenande kostnader.

–Det som föreslås är besparingar mot allt förnuft, som bara leder till sämre service, minskad trygghet för både resenärer och personal och minskade intäkter, säger hon till Offensiv och berättar att Seko Pendelklubben tänker demonstrera utanför Stockholms läns landstingsfullmäktige tisdagen den 19 maj kl 11.30.

– Alla som vill stödja våra protester är välkomna, tillägger hon.

För pendeltågstrafikens del betyder nedskärningarna 108 färre avgångar per vecka, varav 104 gäller trafiken till Nynäshamn och fyra till Järna. 

Konsekvensen för de boende i Nynäshamn blir att de får nöja sig med en avgång per timme under helgerna i stället för dagens halvtimmestrafik. Det betyder också åtta stängda ingångar till pendelstationer, indragna ”betalvärdar” på tågen, oftare korta tåg och en uppsägning av Lugna gatan.

– Färre betalvärdar och höjt månadskort betyder att plankandet ökar, liksom skadegörelsen på pendelstationerna. Det drabbar tryggheten för både personalen och resenärerna, säger Anna Söderberg och tillägger att det här bara är början, en tiondel av de planerade nedskärningarna.

– Och det slår så klart även mot intäkterna, fler kommer att ta bilen. 

Pendeltågsfacken var de första att informeras om nedskärningsplanerna redan den 5 mars.

– Vi har redan uppvaktat politikerna och genomfört en utfrågning där alla partier i trafiknämnden deltog utom Moderaterna, men det räcker inte.

Mycket snart, troligen redan på fredag den 15 maj, kommer Kommunals bussförare att informeras om ännu större nedskärningar. 

Enligt Bussmagasinet.se kan det bli fråga om nedskärningar på 100 miljoner kronor i den trafik som Arriva kör, omkring 50 miljoner i Nobinas trafik och någonstans däremellan i Keolis trafik. 

Förutom nedskärningar i dagens trafik väntar också en stor nedskärning av kollektivtrafikens utbyggnadsplaner, med nästan en femtedel från 34,7 till 28,8 miljarder kronor. 

Anna Söderberg berättar attfackligt aktiva inom kollektivtrafiken redan har träffats för att diskutera gemensamma protester.

– Tillsammans med andra klubbar inom kollektivtrafiken drar vi i juni igång en kampanj med information och manifestationer mot nedskärningarna och de vinstintressen som samtidigt kan ta ut höga vinster från kollektivtrafiken.  

För Rättvisepartiet Socialisterna är de fackliga protesterna efterlängtade och självklara att stödjas. 

Detsamma gäller för Norra Järva Stadsdelsråd och proteströrelsen runt Järva som kämpar mot både Förbifart Stockholms miljödiskriminering och höjt pris för SL-kort med mera. Frågorna hör ihop. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!