Bryt blockaden av Gaza

2012-10-24 11:57:35
Tidigt på lördag förmiddag den 20 oktober bordades Ship to Gazas fartyg Estelle av israelisk militär. Bordningen genomfördes återigen på internationellt vatten. Svaren på attacken kom snabbt i form av protestaktioner runt om i världen. I Sverige genomfördes demonstrationer i bland annat Göteborg och Borås på lördagen och dagen efter i Stockholm.
När detta skrivs (den 23 oktober) har fyra av de 11 svenskar som arresterats frisläppts.

Det var ett pressmeddelande skrivet av Dror Feiler, ombord på Estelle, som först berättade om att isrealisk militär hade bordat Ship to Gazas skepp Estelle.
Efter bordningen av Estelle utsattes Ship to Gaza Sverige för en nätat­tack som tillfälligt satte hemsidan ur funktion. Detta uppgavs på hemsidan ha varit en välplanerad attack.
Strax innan kl 17.00 kunde dock UD:s presstjänst meddela att de fått löften om att träffa de fängslade aktivisterna.
När detta skrivs, tisdagen den 23 oktober, har fyra av de 11 svenskar som blev arresterade blivit släppta. En av dessa, journalisten och ­författaren Maria-Pia Boëthius, berättar för radions Ekot:
– Det kom fem stora krigsfartyg och minst 20 små landsättningsbåtar, 500 soldater skulle jag tro. Fullskaligt krig emot en liten tremastad segel­skuta med 30 fredsaktivister ombord.
Hon uppgav även att hon fått ­skador när hon försökte hjälpa en av besättningsmännen som blev misshandlad av soldaterna, bland annat vred de om hennes armar och sköt henne med elpistol.
Dror Feiler, som även deltog i Ship to Gazas aktion 2010, blev under söndagen separerad från de andra ­sedan de israeliska myndigheterna påstått att han var isrealisk medborgare och därför kunde anklagas för att ha ”hjälpt fienden och uppviglat till uppror”. Men Dror Feiler har inte haft israeliskt medborgarskap sedan 1983.
Den israeliska aktivisten Elik Elha­nan, från Gush Shalom som samarbetar med Ship to Gaza, var ombord på Estelle när militären bordade fartyget. I ett pressmeddelande berättar han:
– När de kom ombord och vi ställde oss i vägen, visste soldaterna precis vem jag var. De skrek på ­hebreiska: ”Elhanan, du ska få betala för ditt vänsterengagemang!” och använde elpistoler för att ge mig elchocker. De fortsatte att utsätta oss för elpisto­lerna även efter att de tagit över båten.
– De tre israelerna befinner sig nu i husarrest, men idag kallades de till nya förhör så det är ännu inte slut för dem, berättade Mikael Löf­gren för Offensiv.
– Än så länge är 12 aktivister fortfarande inlåsta. Vissa har vägrat att åka utan Dror Feiler, då han varit behandlad på ett annat sätt.

Detta var Ship to Gazas tredje försök att nå Gazaremsan. Det första år 2010 slutade med att de israeliska styrkorna sköt ihjäl nio obeväpnade aktivister.

500 demonstrerade i Göteborg 20/10

I Göteborg samlades 500 personer i protest mot detta piratdåd och mot Israels blockad av Gaza redan samma dag.
En av talarna, Ann Ighe, som ­sitter med i styrgruppen för Ship to Gaza, berättade om hur ­solidaritetskampen sprider sig:
– Estelle är avsedd för Gazas befolkning. Vi vill att den ska dit ­också. Det finns en stor internationell press mot Israel. Idag har det varit ­protester i flera svenska städer, men även i bland annat Nepal, och i Barcelona stängdes en hel gata på grund av protester. Men även i Gaza blev det protester mot Israels attack.
En annan av talarna var Henry Ascher som berättade om sina erfarenheter när han 2010 var med i den första aktionen för att bryta blocka­den av Gaza.

Mohammad Khalil, aktiv i Pale­stinska Huset i Göteborg och en av demonstranterna, säger till Offensiv:
– Det behövs ett fortsatt arbete för att upphäva blockaden mot ­Gaza, med alla möjliga medel.
– De som har deltagit flera gånger i Ship to Gazas aktioner riskerar åtal, de kommer att behöva vårt stöd. Det är även viktigt att komma ihåg att Ship to Gaza och solidariteten för Palestina är inte något som är en dag, utan något som pågår varje dag.

Rättvisepartiet Socialisterna och vår internationella organisation CWI ger vårt fulla stöd till Ship to Gazas aktivister och kräver ett omedelbart frigivande av aktivisterna och deras tillhörigheter och fartyg.
Amer Mohammed Ali

Röster från demonstrationen i Stockholm 21/10:

Embla Hölttä:
– Jag är här för att stödja demon­strationen och mänskliga rättigheter. Det känns skönt att se så många här idag, det har varit bra tal.
Hugh Curtis:
– Jag hörde imorse att det skulle vara en demonstration till stöd för Ship to Gaza och mot blockaden.  Jag demonstrerar inte så jätteofta, men det här är en väldigt viktig ­fråga. Det är bra att de organiserar sådant som Ship to Gaza så att folk inte bara tror att de gör skillnad när de köper en kaffe på Waynees coffe eller ­inte, eller skänker pengar till välgörenhet.
Sabrina Cuccu:
– Jag är här för att visa solidaritet med de fängslade på Ship to Gaza. Det här är en jätteviktig fråga som måste uppmärksammas. Det känns bra att se så många här idag.
Ada Salmón:
– Jag är här för rättvisan. Den israeliska regeringens handling är kriminell.
Intervjuer: Ruben Derkert och Carolina Löf

Rädda Barnen om förhållandena i Gaza efter fem år av Israels blockad


Den israeliska blockaden av Gaza, som infördes år 2007, innebär att tre fjärdedelar av den palestinska befolkningen där är beroende av mat via nödhjälp för att överleva, enligt Rädda Barnen.

Idag kan Gaza, med ca 1,5 miljoner invånare, beskrivas som världens största utomhusfängelse.
Arbetslösheten är 40 procent och nästan lika många lever under FN:s fattigdomsgräns.
780 000 palestinska barn ­lever idag utan tillräckligt med mat, vatten eller tillgång till sjukvård.

Sedan blockaden inleddes har antalet barn under tre år som behandlas för diarré fördubblats, 10 procent av barnen i Gaza är undernärda och bara under 2012 har tre barn drunknat i avloppsbrunnar som inte kan täppas till så länge som blockaden omöjliggör sanitär utveckling (Rädda Barnen).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!