”Bygg broar – inte murar”

2017-02-08 14:57:08

foto: Natalia Medina
Samuel Girma från Black Queers värmde i den kyliga luften.

Lördagen den 4 februari hölls en demonstration vid Norrmalmstorg i Stockholm, som på kort tid arrangerats av Anti Trump Sweden. Som en reaktion mot Trumps rasism och krigshets under parollen “Bygg broar, inte murar” samlades ca 500 människor. 

På plats fokuserade talarna på rätten till asyl och hur viktigt det är, rätten till abort och att vi måste stå upp mot rasismen och islamofobin.
Samuel Girma från Black Queers eldade massorna med sitt tal om att vi ser en process som har pågått en längre tid. Den har inte bara exploderat från tomma. Sverige har sin egen lilla Trump á la SD som vi måste stoppa samt att vi måste visa vår solidaritet med alla som som varje dag drabbas av islamofobin.
Likaså Jenny Nguen från Asylrättsstudenterna inspirerade:
– Även om förtvivlan och tvivlen ibland kan kännas enorma och det är så stark motvind just nu så betyder det inte att det är försent. Vi knyter våra nävar och organiserar oss. Ingen är fri förrän alla är fria. Vi går härifrån idag efter den här demonstrationen och fortsätter att radikalt förändra samhället i grunden.
Talade gjorde även Rashid Musa från Sveriges unga muslimer, Kerstin Ramqvist från Tillsammans Sundbyberg och Dror Feiler – vänsteraktivist och musiker.

Det är viktigt att anti-Trumprörelsen inte likt Birgitta Ohlsson och många liberaler bara visar sin avsky mot Trump i en rent moralisk mening. Antikapitalistisk analys och mer socialistiska lärdomar behövs. Fackliga och arbetaraktivister behövs som allra mest nu när liberala skribenter vågar påstå att Trump skulle vara vänster och inte extremhöger.

Det krävs att vi agerar med lärdom av vad som hänt förr, att vi inte accepterar och nöjer oss med att demonstrera för syns skull eller accepterar att Trump är folkligt vald.
Demonstrationen spelade en viktig roll i att ta Anti-Trump-rörelsen vidare. Nu måste siktet ställas in på 8 mars – den internationella kvinnodagen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!