Cancerfall och hälsofarligt mögel på skola i Piteå

2009-03-11 23:30:49
Efter lång kamp av ständiga påpekanden om livsfarlig arbetsmiljö tvingas nu Piteå kommun att stänga sju klassrum på Strömbackaskolans gymnasium.

Under flera år har såväl elever som lärare klagat på hälsoproblem som kliande ögon, hudutslag och irriterade luftvägar, hälsoproblem som kan be­ro på mögel.
Ett huvudskyddsombud som i ett brev till 100 kollegor uttryckte sin skarpa oro över hälsoproblemen som kan ha med inomhusmiljön att göra och bristerna i de åtgärder som vidtagits blev uppkallad till tre chefer och utskälld.

Nyligen hittades Stachybotrys  chartarum i en skolvägg. ”Ett mögel som är direkt hälsofarligt då det avger starka luftburna gifter. De ger upphov till bland annat nedsatt immunförsvar, huvudvärk, kliande hud och ögon” (Piteå Tidningen den 4 mars).
Det har också visat sig att Stachybotrys avger toxiner som är cancer­framkallande om de kommer in i kroppen via livsmedel.
Trots att personal och elever un­der flera år klagat och varnat för mö­gel har detta inte tagits på allvar. Flera lärare som jobbat på Strömbackaskolan har fått cancer. Mellan åren 1989 och 2004 var det tolv lärare som insjuknade i cancer, vilket man oroade sig för hade ett samband med de kliande ögonen och luftvägarna.
Efter 2004 har ytterligare ett flertal lärare drabbats av cancer.
Två utredningar ska nu göras för att kartlägga om det finns något samband mellan de många cancerfallen  och arbetsmiljön samt hur man ska kunna sanera skolan.

Det gäller för de fackliga organisationerna, skolpersonal och elever att upprätthålla pressen och se till att utredningarna görs korrekt.
Inget får sopas under mattan eller döljas.
RS Piteå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!