
FILM | Che – gerillaledaren |
Regi | Steven Soderbergh |
I rollerna | Benicio Del Toro m fl |
Del två är den avslutande delen i Soderberghs krönika om revolutionärern Che Guevara.
I den första filmen har den kubanska revolutionen segrat och Soderberghs historieskrivning visar tydligt att Che, argentinaren, och gerillans kamp var den enda som ledde den kubanska revolutionen till seger.
Dessa slutsatser prövas i Soderberghs andra del om Che. Här följer vi honom under tiden han spenderar i den bolivianska gerillan. Den som inte segrar och som slutligen leder till hans död.
Filmens styrka är att den bygger på verkliga händelser och handlar om en av de största symbolerna för kamp i Sydamerika idag. Filmens svaghet är just att den inte tillåts att vara för poli-tiskt ställningstagande.
Är man inte är redan insatt i de politiska händelserna runt den kubanska revolutionen och den bolivianska gerillan tror jag inte att man blir så mycket klokare på filmen som en politisk källa. Che Guevara – symbolen för kamp – förminskas till en biografi utan politik.
Benicio del Toro kommenterade angående skapandet och researchen inför filmen att när det handlar om att svara på frågan ”Vem var Che Guevara” måste han sätta in det i en historisk kontext.
Men om man vill veta vem Che Guevara var måste man också förklara varför han var Che Guevara. De historiska händelserna i sig måste sättas in i en politisk kontext och förklaras.
Till skillnad från förra filmen om Che där man får se honom i en segrande kamp är denna en film om gerillans misär och misslyckande. Den faller inte många gerillaälskare i smaken såsom den första gjorde.
Men min förhoppning är att den biografiska berättelsen om Che Guevara i Soderberghs senaste porträtt ska, om inte förklara, i alla fall öka intresset för verkligheten bakom en ikon som nu har blivit urvattnad. Och kanske med denna film en önskan kan väckas om att få veta mer.
Lucía Collazos