CWI på frammarsch

2017-12-06 13:29:34

foto: Natalia Medina
Ginger Jentzen

På Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kongress hölls den kanske mest inspirerande intenationella rapporten av Ruben Fernandez från RS systerorganisation Izquierda Revolucionaria (IR) i Spanien och Katalonien. 

Genom IR:s ledande roll i studentfacket har man fått ut tiotusentals ungdomar i flera studentstrejker och demonstrationer på gatorna i framför allt Barcelona. Genom detta exempel har man visat hela arbetarklassen att det är en fördjupad strejkrörelse som behövs för att besegra den reaktionära höger-PP-regeringen. IR har sålt 4 000 exemplar av sin katalanska tidning den senaste månaden och har fått över 100 nya katalanska ungdomar som är intresserade av att bli medlemmar.
IR gick med i CWI (Committee for a Workers’ International, den socialistiska international som RS är den svenska sektionen av) i somras. Ruben betonade att debatterna rörande IR:s arbete med studentfacket var en avgörande faktor bakom IR:s utträde ur International Marxist Tendency (IMT, som bildades genom en utsplittring ur CWI 1992). Alan Woods, en av grundarna av IMT, hävdade att arbetet med det spanska studentfacket tog för mycket tid och ansåg att IR skulle lägga ned detta arbete!
IR har genom studentfacket kunnat leda hundratusentals ungdomar i kamp, både under hösten 2016 då studenterna tvingade regeringen att dra tillbaka försämringar av antagningssystemet till spanska universitet, men också naturligtvis nu i den senaste månadens masskamp för katalansk självständighet.

Sascha Stanicic från Sozialistische Alternative i Tyskland berättade vilken framgång man har haft med de Sozialismus-dagar man har organiserat. Förra året samlade man 440 deltagare och i år 520.
Sascha betonade också vikten av den femåriga strid som CWI-medlemmarna har lett på Charité-sjukhuset i Berlin. Huvudkravet i denna strid var mer personal till sjukhuset. CWI:s medlemmar har i denna kamp utvecklat metoderna för sjukhusstrejk och vunnit mer personal till sjukhuset samt de facto utvidgat strejkrätten för hela Tyskland. CWI-medlemmarna på sjukhuset spelade en helt avgörande roll i att ge hela personalstyrkan bra argument och modet att stå emot fackledningen som försökte avstyra strejken.

Clare Doyle från CWI:s internationella sekretariat berättade om de nya öppningar som finns för dialog och närmanden till andra grupper som kallar sig trotskistiska, som MAIS och MAS i Brasilien. Även i Asien finns nya möjligheter att växa för bland andra CWI i Malaysia, men det finns även nya intresserade i Indonesien och från Myanmar (Burma). CWI:s sektion i Hongkong spelar en nyckelroll i detta arbete.
Framgångarna för CWI:s sympatisörer i USA, Socialist Alternative, har varit mycket viktiga i att få socialister runt om i världen att få upp ögonen för oss. Bland unga i USA är socialism idag mer populärt än kapitalism, och intresset för socialism ökar också bland äldre.
Ginger Jentzen från Socialist Alternative har fört en framgångsrik kampanj för att bli invald i Minneapolis stadsfullmäktige, och Socialist Alternative har slagit alla rekord vad gäller pengainsamling till en lokal kandidat i Minneapolis med över 140 000 dollar (1,2 miljoner kronor) insamlade – allt i form av små bidrag från vanligt folk då Ginger vägrar ta emot bolagspengar. Mediaexponeringen lokalt i Minneapolis för Ginger har också varit hög och möjligheterna att föra ut ett socialistiskt program till bredare skikt av arbetare och ungdomar har varit större än någonsin.

Något som har dominerat det här året har varit masskamp runt jämställdhetsfrågor och där framför allt unga kvinnor varit ledande. Women’s March mot Trump i januari var de största mobiliseringarna i USA sedan Vietnamkriget, 8 mars såg bland de största demonstrationerna någonsin på många ställen i världen och nu senast har #metoo-kampanjen lyft upp frågor om sexuella trakasserier på framför allt arbetsplatserna. En av CWI:s största mobiliseringar har varit ROSA-kampanjen på Irland för aborträtten, en kampanj som både har gett mycket publicitet och organiserat många nya unga kvinnor i kamp.
CWI går framåt i hela världen, vilket är särskilt viktigt i en tid då kapitalismens kriser är ständigt närvarande och nödvändigheten av ett socialistiskt alternativ blir allt mer akut. Gå med i RS och CWI du också! ■

Ginger Jentzen – mot en valsuccé?

Ginger Jentzen från Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) vann flest förstahandsröster av alla i kommunalvalet i distrikt 3 i staden Minneapolis, Minnesota som hölls i tisdags. 3 290 förstahandsröster motsvarar 34,4 procent, vilket kan jämföras med att Demokraternas representant Steve Fletcher, som fick näst flest förstahandsröster, fick 2 705 röster eller 28,2 procent. 

Fortfarande måste dock andrahands- och tredjehandsröster räknas och flyttas över i det något krångliga amerikanska valsystemet. Därför finns det ingen tydlig segrare ännu i valet. Klart står dock att Ginger och Socialist Alternative har gjort ett utmärkt val och har haft en valkampanj som har fått ett starkt gehör bland arbetare och unga.

Hon kandiderade på frågor som bostad åt alla, 15 dollar (130 kronor) i minimilön, hyreskontroll, beskattning av de rika med mera, allt under parollen ”Ginger Jentzen – Not for sale”, vilket står i motsats till övriga kandidater som står i storföretagens och kapitalets tjänst. Att hon vann så många röster visar på det starka suget efter ett socialistiskt alternativ till det ruttna politiska etablissemanget, som inte kan erbjuda en verklig framtid för de 99 procenten.
Följ valutgången på SA:s hemsida socialistalternative.org.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!