De grep våldtäktsman

2006-12-09 23:30:07
Joel Eriksson och Mattias Bernhardsson – första namn på Rättvisepartiet Socialisternas lista i Haninges kommunalval – grep i torsdags en skäligen misstänkt våldtäktsman i Jordbro.

Under förra veckan, på tisdag och onsdag, utsattes unga tjejer för våldtäktsförsök vid Lundaskolan i Jordbro. Överfallen skedde vid halv tio-tiden båda kvällarna.
– Det gjorde att jag och Mattias bestämde oss för att gå förbi och ta en titt, säger Joel.
– När vi kommit halvvägs så hör vi någon ropa: ”Det är han! Stoppa honom.” Vi gav varandra en blick, och satte av som om det gällde liv och död. Vi sneddade genom parken för att genskjuta honom.
– När vi kom ut på gångvägen igen satte Joel av med sina älgben och fick stopp på honom utanför ett soprum, fyller Mattias in.
– Femton sekunder efteråt kommer en civilpolis flåsande och förklarar att det var de som ropat och att han hunnit försvinna utan vår hjälp.
Mannen sitter nu häktad skäligen misstänkt för de båda överfallen.

Civilkurage

Aftonbladet, Metro, Stockholms City och andra media har efter dramat köat för att skildra Joels och Mattias civilkurage i en tid då allmänheten ofta stått passiv vid övergrepp.
– Det är viktigt att gripa in. Visst är det många som kanske tvekar, rädda för att själva hamna i trubbel, men vad är alternativet? Kameraövervakning och fler poliser? Det är inte ett samhälle jag vill leva i, säger Joel.
Att överfallen inträffade just vid Lundaskolan, tror inte Mattias är någon slump.
– Det är totalt becksvart här på stora ytor, vissa lampor fungerar inte ens. Belysningen kanske i sig inte stoppar våldtäkterna, men minskar rädslan hos de som går förbi – enbart av den anledningen borde kommunen se till att gångvägarna och parkerna är belysta.
Joels och Mattias ingripande kom som ett avbrott i tidningarnas krigsrubriker om våldtäktsvågen, som lätt skapar en känsla av maktlöshet.
Gruppvåldtäkter som skett bland unga visar på behovet av att ta tag i problemen på skolor och fritidsgårdar. Nattvandrare och kvällsöppna fritidsgårdar är ytterligare något som krävs för att komma åt problemen.
Man ska känna sig trygg och veta vem man kan vända sig till när något händer.

Kampanj i Haninge

Sedan november har Rättvisepartiet Socialisterna drivit en kampanj i Haninge med just de här kraven. De är inte omöjliga att genomföra, men tyvärr verkar inte Haninges politiker ta problemen på allvar – kanske för att de inte behöver gå genom parken kring Lundaskolan på kvällar och nätter.
Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i kommunalvalet i Haninge. Att stoppa våldet mot kvinnor är en av våra huvudfrågor.
– Vi vill ta protesterna in i kommunfullmäktige, säger Mattiassom tror att RS har en god chans i valet.

Viktiga valfrågor för RS

– Vi måste se till att kommunen täcker de behov som finns, idag finns bara två skyddade boenden i hela Haninge, när behovet är betydligt större. Det är viktigt att komma ihåg att det bara är en bråkdel av våldtäkterna som sker utomhus. De allra flesta sker inomhus av en man som man känner.
Att vända trenden med de ökande våldtäkterna kommer att kräva mer än bara fler gatlyktor. Så länge vi lever i ett patriarkalt samhälle kommer våldet att fortsätta. Idag tjänar kaptialisterna oerhörda summor på splittringen mellan män och kvinnor. Detta måste vi överkomma i gemensam kamp.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!