”Den som spar har inget kvar”

2010-04-21 15:59:07
I torsdags deltog 120 personer i demonstrationen ”Låt inte barnen betala krisen!”. Demonstrationen organiserades av nätverket Göteborgsföräldrar mot nedskärningar.

– Nätverket föddes ur ilskan mot de nedskärningar som drabbade barn och ungdomar på förskola, skola och fritids, öppnade Kristofer Lundberg, förälder och förstanamn på valsedeln för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborgs kommunval, som var kvällens konferencier.
– Nedskärningarna provocerade fram en motreaktion i form av demonstrationer, skolstrejker och ockupationer. Detta förde oss sedan sam- man i ett kök i Torslanda, Göteborgs­föräldrar mot nedskärningar var fött, berättade Kristofer.

Camilla Tängman, aktiv i Göteborgsföräldrar mot nedskärningar och föräldrakommittén i Biskopsgården, påminde i sitt tal politikerna om rapporten av Nilsson & Wadeskog i Göteborg hösten 2009:
– I Göteborg finns det cirka 38 955 barn i förskoleåldern. Ungefär 4 986 av dem kommer i vuxen ål­der att befinna sig i någon form av utanförskap om inget extraordinärt görs.
– Politikerna tänker bara på att hålla ”budgetbalans” och genomför nedskärningar på verksamheten. Jag ser hellre mina barn i balans när de blir vuxna, konstaterade Camilla Tängman.
Catharina Thörn, initiativtagare till  föräldraprotester i Frölunda-Högsbo, fick stora applåder då hon greppade micken. Protesterna fick namnet musiktåget då de genom att spela och sjunga försökte stoppa ett stadsdelsnämndsmöte från att ta beslut om nedläggning av småskolorna.
I Frölunda-Högsbo har flera skolstrejker ägt rum mot nedskärningarna och fler skolstrejker planeras redan. Föräldrarna ger inte upp.
Spontant sjöngs sedan den sång som stoppade nämndemötet i Frölunda-Högsbo och fortsatte med talkörer som ”Sluta spar, sluta spar, den som spar har inget kvar”.

Göteborgsföräldrar mot nedskärningar mobiliserar nu för fullt för att lyfta frågan om skola och förskola till att bli den stora valfrågan i Göteborg.
Amer Mohammed Ali

Röster från demonstrationen

Inger Kjellberg kommer från Västra Frölunda och är aktiv i Föräl­dranätverket Frölunda/Högsbo som har organiserat skolstrejker mot nedskärningarna. Hennes äldsta barn ska som en följd av politikernas besparingar flyttas till Frölundaskolan.
– Vårt föräldranätverks mål är att beslutet om nedläggning av Kavåsskolan och flytten av årskurser till Frölundaskolan ska omprövas. Att nätverket Göteborgsföräldrar mot nedskärningar har bildats visar att vi har genomskådat politikernas bluff. Vi vägrar att ställas mot varandra.

Annelie Brandts barn går på Slottsbergsskolan i Västra Frölunda.
– Vi kämpar för att skolorna ska finnas kvar. Stadsdelsnämndens beslut måste omprövas.
Pernilla Henriksson flikar in:
– Det finns ingen som helst risk- eller konsekvensanalys bakom beslutet, det är helt vansinnigt.

Intervjuer: Stefan Berg och Linnéa Wallberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!