El Salvador: Miljöaktivister mördas

2010-01-07 13:25:21
I El Salvador rasar en förbittrad kamp för att skydda miljön mot skadlig gruvdrift, men det står landet och miljökämparna dyrt. Miljöaktivi­ster har blivit överfallna och mördade och transnationella gruvbolag stämmer staten på hundratals miljoner dollar.

Den 26 december sköt okända män ihjäl Dora ”Alicia” Sorto Recinos i hennes hem i Cabañasprovinsen i El Salvador. Sorto Recinos var en framträdande aktivist i kampen för att stoppa det transnationella gruvbolaget Pacific Rims öppnande av en guldgruva i Cabañas. Hon var åtmin­stone den tredje av de ­miljöaktivister som kämpar emot gruvbrytningen som har blivit mördad under det senaste halvåret – och den andra inom loppet av en vecka.
Cabañasprovinsen – en av de mest tätbefolkade i det fattiga El Salvador – har visat sig innehålla en rik guldåder. Gruvbolagens planer på att sätta igång med mineralbrytning mö­ter dock kraftigt motstånd från miljö- och sociala grupper.

Alexis Stoumbelis från Solidaritetskommittén för El Salvador, CISPES, berättar att när Pacific Rim för några år sedan utförde provborrningar i El Dorado i Cabañasprovinsen, ledde det till att floderna torkade ut och deras odlingar och boskap dog. Det skapade en proteströrelse som så småningom blev landsomfattande.
En opinionsmätning visade att 60 procent av landets befolkning motsatte sig gruvbrytning, och till och med den förra högerregeringen pressades till att vägra ge sitt tillstånd till öppnandet av en gruva.
Bolagen ger emellertid inte upp, utan använder sig av Världsbanken och frihandelsavtalet CAFTA för att försöka tvinga det fattiga landet till att ge upp sitt motstånd.
Pacific Rim har vänt sig till Internationella centret för reglering av investeringstvister (ICSID), och kräver staten El Salvador på 77 miljoner dollar i skadestånd för uteblivna inkoms­ter på grund av att bolaget inte har kunnat starta den planerade gruvdriften.
ICSID är en av de fem institutioner som Världsbanken består av och är baserat i Washington DC.
Pacific Rim hävdar att El Salvadors regering genom att inte ge bolaget tillstånd att starta gruvbrytning bryter mot artikel 10 i CAFTA, som skyddar utländska bolags rätt till investeringar.
Även de USA-baserade gruvbola-gen Commerce Group Corporation och San Sebastian Gold Mines kräver El Salvador på skadestånd – på 100 miljoner dollar – om de inte tillåts starta gruvbrytning i landet.
De har varslat om att de tänker ta upp saken i den särskilda domstol som skapats för liknande ärenden av frihandelsavtalet CAFTA.
Samtidigt genomförs mord och överfall på flera miljöaktivister som motsätter sig gruvbrytningen. Det första mordet med koppling till miljöaktivisternas kamp mot gruvbolagen ägde rum i juni 2009, när anti- gruvaktivisten Marcelo Rivera blev bortförd av okända män i Cabañas. Hans döda kropp påträffades två veckor senare, med tydliga spår av tortyr.

Pacific Rim gick då ut med ett pressmeddelande där bolaget svor sig fritt från delaktighet:
– Pacific Rim sörjer och fördömer det avskyvärda mordet på Marcelo Rivera… Vi har alltid respekterat Marcelos och alla andras rätt att delta i gruvdebatten… Låt oss vara mycket tydliga, företaget hade ingen känne­dom om detta brott, mer än vad vi fick veta via massmedia.
Men mordet på Rivera är som bekant ingen isolerad händelse. Istället blev det startpunkten på en serie öv­erfall, mordhot och kidnappningsförsök riktade mot aktivister som mot- sätter sig öppnandet av en guldgruva i Cabañas.
Den 7 augusti utsattes Ramiro Gómez, vice ordförande i Cabañas Miljögrupp CAC, för ett attentat och träffades av åtta kulor.
Han hade tu­ren att överleva – den gången – men sköts ihjäl den 20 december, trots att han hade polisbeskydd dygnet runt.
Hans åttaåriga dotter blev vid det tillfället också träffad av mördarnas kulor, men klarade sig med livet i behåll.
John Ericson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!