Elektrikerna vann i första ronden

2013-03-27 17:23:41
Det blir ingen storkonflikt för Elektrikerförbundets medlemmar sedan el-arbetsgivarna i EIO (Elektriska Installatörsorganisationen) har dragit tillbaka sin uppsägning av Inkasseringsavtalet och båda parter därför har dragit tillbaka sina varsel om strejker och lockouter av sammanlagt uppåt 5 000 elektriker, varav 2 500 från den 1 april.

EIO:s reträtt är utan tvekan en klar seger i en fråga där Elektrikerförbundet (SEF) visat att det inte ­tänkte vika ner sig.
– Vår position är stärkt. Jag är mycket nöjd. Nu kan vi i lugn och ro förhandla om det vi ska, medlemmarnas löner och villkor, säger också SEF:s förhandlingschef Ronny Wenngren.
– Steg ett är färdigt, å nu väntar resten. Det var nog en riktig missräkning från EIO att de trodde att de kunde vinna en fajt med oss elektriker, kommenterar elektrikern Lars-Olov Nilsson på Imtech Arvika på Elektrikernas hemsida.

Tvisten om Inkasseringsavtalet som i 45 år har reglerat arbetsgivarnas ansvar för inbetalningen av fackavgifterna och 0,5 procent av lönesumman i ackordskontrollavgifter till facket genom ett avdrag på lönen är därmed löst – och lämnar terrängen öppen för fortsatta förhand­lingar om löner och villkor i ett nytt installationsavtal.

– Vi uppfattar det som en attack mot kollektivavtalsmodellen och hela vårt lönesystem, hade Elektrikerförbundets avtalssekreterare Ronny Wenngren tidigare förklarat strejkvarslet i ett pressmeddelande.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv gratulerar Elektrikerförbundet och uppmanar hela fackföre­ningsrörelsen att uppvisa samma fasthet i de fortsatta avtalsförhandlingarna.

Arne Johansson