Elevstrejk till stöd för lärarna

2012-10-06 10:37:28
Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm kommer strejka i solidaritet med sina lärare onsdagen den 10 oktober. – Det är så skönt att gå på en skola som är solidarisk, säger Globala-eleven Tilde Sohlberg.

Tyra Hörling, Jacob Karlsson och Tilde Sohlberg.

Globala Gymnasiets elevkår kallar sina skolkamrater till strejk.  “Vi ska genomföra en elevstrejk för höjda löner för lärarna! Vi ser gärna att så många som kan och vill strejkar genom att tillsammans gå ut ur skolan ut på skolgården på onsdag 10/10 kl 9.30 på morgonen”, skriver de på facebook-evenemanget som fungerar mobilisatoriskt.
– Det här är relevant för oss. Om lärarna är missnöjda och oroade så drabbar det oss också. De engegerar sig i oss och vi måste engagera oss i dem, säger Tilde Sohlberg.
–Sen tycker jag också att det är viktigt att engagera sig i just lönekampen. Läraryrket hade en högre status och löner när det var mansdominerat, men nu när det är kvinnodominerat har lönerna stannat av, säger Jacob Karlsson, även han elev på skolan.
– Lärarna är med på det här och vi får ingen frånvaro för att vi strejkar, fortsätter han.

Hur är stämningarna på skolan inför strejken?
– Alla är taggade! Det känns bra att se bortom alla politiska floskler och faktiskt göra något konkret, säger Jacob.
– Ja, och vi vill visa att det här inte bara är relevant för lärarna, säger Tyra Hörling.

Hanna Schagerström och Andrea Nylin.

Andrea Nylin är en av de elever på Globala som sitter i “demokratiutskottet” på skolan.
– På onsdag kommer vi att strejka eftersom att elevperspektivet inte har tagits med i förhandlingarna. Det drabbar även oss. Och att lärarna inte får en skälig lön är förfärligt.
– Här på Globala har ju lärarna ett annat system också. Lärarna går ner i arbetstid, så de jobbar inte 100 procent eftersom att de inte skulle hinna med allt de måste göra då. De avstår från flera tusen kr varje månad för vår skull!, säger Hanna Schagerström som sitter i elevkåren.
– Eftersom att lärarnas avtal gör så att de inte kan strejka så gör vi det istället, säger Andrea.

Kommer ni att försöka sprida strejken till andra skolor?
– Ja. Strejkkommitten ringer runt till media och det är många som nappar.  En medlem i Demokratiutskottet pratar nu med elevkårer på andra skolor. Södra Latin, Kungsholmen osv, säger Andrea.
– Vi vill visa att det inte slutar här. Vi stödjer aktivt de röster som är för en omförhandling av lärarnas avtal och de som vill ha en debatt om avtalet, fortsätter hon och tillägger:
– Vi har många engagerade elever! Det är kul att så många är på.

En modell för många andra elevstrejker har varit att eleverna efter samlingen på den egna skolan tågar till Sergels torg för en gemensam samling med andra skolor. Detta möjliggör också för elever från de skolor som inte hinner få till stånd en skolstrejk att ansluta och delta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!