Nya nazistattacker i Finland

2012-10-10 14:51:49
Den 19 juli i år blev Dan Koivulaakso attackerad av en nazist när Sosialistinen Vaihtoehto/CWI anordnade ett möte tillsammans med valkoalitionen Fria vänstern under Pridefestivalen i finska Oulu (Uleåborg).

En ensam nazist kom till mötesloka­len och sprayade tårgas i ansiktet på Dan Koivulaakso, som skulle tala på mötet och som är en känd antirasist och vänsteraktivist.
Attacken polisanmäldes och Offensiv har pratat med Dan om situationen idag.

Vad har hänt med polisutredningen, tror du att han blir dömd?
– Ingen har gripits än. Polisen letar honom, men bilden på övervakningskameran är inte igenkännbar. Men om polisen hittar mannen och jag kan bekräfta att det är rätt person så tror jag att han blir fälld.

Har det varit några fler nazistattack­er efter den på Pride?
– Efter Oulo Pride har det skett åtminstone ett misshandelsfall (Dan skickar över en länk med en artikel om fallet).
– Den nazistiska s k Finska motståndsrörelsen (FMR) hade haft ett bord på en marknad i Hartola och när en man reagerade på deras närvaro och försökte ta bort deras material blev han misshandlad.
–Nu har FMR även valt att aktivera sig på gator inför det kommande kommunalvalet.

De svenska nazistsekterna är djupt splittrade, gäller detta även Finland?
– Utåt sett verkar FMR inte ha så djupa splittringar, främst skulle jag säga att den spänning som finns ligger mellan mer subkulturella skinnskallenazister och FMR.
De få nazisterna verkar ­hålla ihop. Efter en tidningsartikel blev de vräkta från klubblokalen som använ­des för spelningar. Därför måste de i alla fall bygga upp sin infrastruktur på nytt, om de vill ha en sådan (FMR använde en lokal för att hålla spelningar med vit makt-musik och det blev sedan upptäckt, reds anm).

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!