En inkompetent Palmeutredning

2018-03-02 09:45:08

foto: Wikimedia Common


Mer än tre decennier har gått sedan mordet på Olof Palme 1986. Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare sköts ihjäl på öppen gata. ”En ren slakt”, enligt ögonvittnen. Efter nästan två års inkompetent och strulig jakt på mördaren greps Christer Pettersson som huvudmisstänkt. Han dömdes för mordet i tingsrätten, men friades senare av hovrätten. Nu har SVT:s Uppdrag Granskning (UG) fått tillgång till 35 sopsäckar fyllda med Petterssons tillhörigheter. Innehållet kommer från ett förrådsrum till Christer Pettersson och upptäcktes vid ett lägenhetsbyte i Sollentuna. Enligt UG var fyndet och gåvan till redaktionen sensationell:
”Säckarnas innehåll ledde till ett avslöjande som helt förändrar bilden i fallet Christer Pettersson”. Uppgiften förvånar minst sagt tv-tittaren. En baxnar – hur kan ”Världens största mordutredning” missa att kolla upp vad som finns i den huvudmisstänkte gärningsmannens källarförråd i Sollentuna?

UG:s tes i första programmet av tre, ”Jakten på mördaren” verkar vara att Palme-utredningen efter två års misslyckad mördarjakt stod under stor press att lösa fallet. Från att ha satt alla reurser på det så kallade ”Kurdspåret”, att mordet skulle ha utförts av PKK, lades nu all kraft på att få Christer Pettersson fälld.
Han var en känd kriminell narkoman med labila humörsvängningar som tidigare hade mördat på öppen gata. Dessutom hade han mordkvällen rört sig i kvarteren mordet skedde. Men Pettersson förnekade att han hade något med mordet att göra. Både han och hans vänner intygar tvärtom att han beundrade Palme.
I programmet spelas ljudklipp upp från förhör med Petterssons bekanta där en kan höra hur polisen lockar med belöningen på 50 miljoner kronor och vad de skulle kunna göra med dom, köpa hästar till exemel. Detta bryter mot de regler polisen ska ha vid förhör.
Samtliga delar finns idag upplagda på SVT Play. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!