En våldtäkt var 20:e minut i Indien

2018-03-07 16:20:38
Den så kallade ”indiska demokratin” behandlar kvinnor som lägre stående människor. Oavsett om det gäller anställning, löner, hälsa, födelsetal eller dödlighet tvingas kvinnor utstå en fruktansvärt ojämlik behandling.

Enligt nya siffror som släpptes av Indiens finansdepartement i januari har landet hela 63 miljoner kvinnor mindre än vad de skulle ha haft på grund av de könsselektiva aborterna – en fruktansvärd diskriminering. Omkring 2 miljoner kvinnor förloras varje år på detta sätt. Ytterligare 21 miljoner tjejer är ”oönskade” av sina föräldrar, som hellre skulle ha velat ha en pojke.
Det ökända Gujarat-upploppet (där ett otal muslimska kvinnor torterades och våldtogs) och flera andra hemska fall av övergrepp nämns knappt eller inte alls i mainstream-media som ägs av storföretagen. En våldtäkt äger rum var 20:e minut i Indien och ett barn våldtas var 76:e minut. Ett obevekligt, tyst krig förs mot kvinnor på flera sätt – från att döda dem i livmodern till att straffa kvinnor som föder tjejer och förfölja kvinnor som utmanar traditionella manliga bastioner.

Våldet mot kvinnor är en produkt av ett sjukt system vid namn kapitalism som lär människor att se på kvinnor som lägre stående och se på kvinnors kroppar som varor eller objekt som bara finns till för mäns njutning.
Det har ägt rum noterbara demonstrationer mot våldtäkter i Indien. Men en kampanj mot våldtäkter som isolerar sig från alla andra aspekter av kvinnoförtrycket kommer inte att räcka. Våldtäkt, precis som våld i hemmet och sexuella trakasserier, är symptom på ett djupt ojämlikt klassbaserat samhälle som leder vissa män till att tro att de kan kontrollera kvinnor, även sexuellt. Detta förstärks av kvinnans materiella ojämlikhet och lägre status i samhället.
Det har också funnits flera fall av modiga kvinnor som uttalar sig mot systemet och för kvinnors rättigheter. De har blivit utsatta för en hetskampanj i pro-regeringspressen och bombarderade med hot om övergrepp, våldtäkt och död. En av de mest frispråkiga kvinnliga journalisterna, Gauri Lankesh, sköts ihjäl i sitt hem i Bangalore.
Men allt fler kvinnor, särskilt unga, är i fronten i kampen för att förändra samhället. Detta kommer leda dem till att utmana kapitalismen, vilket inte bara upprätthåller diskrimineringen av kvinnor, utan också ser till att patriarkatet och andra feodala förfaranden, som kastsystemet, hålls vid liv för att bredda ut sin exploatering.
Kvinnor har de senaste åren, genom sin kollektiva kamp sida vid sida med män, blivit beslutsamma om att få ett slut på den exploaterande kapitalismen och föra fram ett system baserat på jämlikhet, kvitt från all utsugning av kvinnor. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!